Beviset: Ger bort miljoner

avJonas Blomquist, Minimedia

Titta, så mycket pengar skänker världsmästaren

En liten logga på den svenske världsmästarens tröja. En gigantiskt summa pengar till välgörande ändamål.

Nu kan Sportbladet Poker bekräfta att Martin Jacobson ger bort delar av sin vinst på 74 miljoner kronor.

– Det är mycket troligt att det blir minst 1,4 miljoner kronor , säger Lokas Gloor som sitter i styrelsen för organisationen Raising for Effective Giving.

■ ■ ■ Använd zoom-verktyget i bilden ovan för att se loggan som visar att den svenske världsmästaren skänker bort minst två procent av sin vinst.

Martin Jacobson blev historiskt när han som förste svensk vann poker-VM förra veckan.  Segern gav  honom sanslösa 74 miljoner kronor. Den 27-årige svensken från Lidingö utanför Stockholm har dock ännu inte avslöjat vad han kommer göra med pengarna. Nu kan Sportbladet Poker berätta vad en del av vinsten kommer att gå till. En logga på Jacobsons tröja, som ni ser i bilden ovan, visar att han är medlem i REG Raising for Effective Giving. Pokerspelare som är med i organisationen skänker två procent av alla sina pokervinster till välgörande ändamål. Pengarna går från allt till att minska fattigdom till forskning och arbete för bättre förhållanden för djur.

”Det var fantastiskt”

Lokas Gloor, styrelsemedlem i REG, berättar för Sportbladet att han satt uppe hela natten och följde VM-dramet. Både Jacobson och hans motspelare Jorryt van Hoof är medlemmar i organisationen. Det handlade om några hundra tusen kronor för organisationen eller flera miljoner, beroende på utgången i turneringen.

– Det var fantastiskt att se två personer som spelade för oss. Vi höll andan när Martin var på väg att bli utslagen. Resultatet för oss kunde inte ha blivit bättre. Både för att Martin och Jorryt placerade sig så högt, men också för det här ger vår organisation uppmärksamhet, säger han till Sportbladet.

Exakt hur mycket kommer han att ge till er?

– Vi har inte pratat med Martin än, som du förstår är han väldigt upptagen. Men det är väldigt troligt att det blir minst 200 000 dollar (cirka 1,4 miljoner kronor enligt dagens valutakurs). Pengarna kommer att gå till någon av de välgörenhetsorganisationer som vi jobbar med.

”Känner mig hedrad”

Martin själv avslöjar inte heller någon exakt summa till Sportbladet Poker. Men det är tydligt att det rör sig om sexsiffriga belopp.

”REG är en nystartad meta-välgörenhet för pokerspelare som vill bidra till en bättre värld genom att kvartalsvis skänka minst 2% av sin nettovinst till de mest effektiva välgörenhetsorganisationerna. Ett fantastiskt initiativ och jag känner mig hedrad att representera något så vackert och kunna bidra med hjälp av min framgång inom pokern” skriver han i ett mejl till Sportbladet Poker.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker