Handboll

Succécomebacken

Av: 

Jasmin Frljevic

SPORTBLADET

Adda Walther slutade – nu är hon målfarligast i hela elitserien

Adda Walther.
Adda Walther.

Inför säsongen tackade hon för sig och avslutade handbollskarriären.

Men under vintern gjorde Adda Walther comeback i damernas elitserie – och vilken comeback sen.

Efter sju matcher är hon hela elitseriens målfarligaste spelare.

Efter en tung höst och endast en inspelad poäng på de inledande nio matcherna var BK Heid tvungna att agera.

Lösningen? Plocka in en skadedrabbad spelare i form av Adda Walther. En nödlösning som visade sig bli en succé.

– Det var jävla mycket tjöt som fick mig att komma tillbaka, haha. Det hade gjort väldigt ont att se BK Heid åka ur Elitserien. Men jag hade inte kommit tillbaka om inte Rustan, assisterande tränare i BK Heid, var kvar i klubben, säger Adda Walther som sedan återkomsten har högst målsnitt av alla spelare i elitserien.

Många bollar i luften

Inför säsongen tackade Adda för sig när kroppen sa ifrån. Istället fortsatte hon med studierna till civilekonom vid Handelshögskolan i Göteborg. Samtidigt som hon vid sidan av arbetar som instruktör på ett gym i Göteborg.

Men efter mycket tjat och rädsla för att se BK Heid åka ur Elitserien valde hon att krita på ett kontrakt över fyra matcher under december.

– Om man gör något så ska man banemej prestera och satsa helhjärtat. Jag insåg att det kanske inte går att vara bäst i skolan och i någon elitidrott. Det har känts bra sen jag lämnade handbollen för den blev jag rätt less på. Men det sociala är vad jag saknat, säger Walther.

Hon känner av de knäproblem som fick henne att sluta med handbollen men också en ny värk i ryggen. Något som gör att hon endast tränar med laget en till två gånger i veckan och spelar bara en match.

– Knäna har jag haft problem med länge så det kan jag hantera. Men ryggen har inte varit redo på detta. Som det ser ut nu klarar inte kroppen mer och den behöver en vecka för att återhämta sig. Den har blivit ovan och smärttröskeln har gått ner och blivit sämre.

Fått tillbaka självförtroendet

Sedan återkomsten har laget radat upp segrar och Walther har högst målsnitt i hela ligan, 7,4 mål per match. Något hon väljer att tona ner som den främsta anledningen till framgången:

– Många hakar upp sig på målen och visst har jag gjort en del. Men viktigast tror jag ändå är att en ledande hand kommit in i laget igen. Det är många unga spelare i laget som inte har många elitseriematcher i ryggen. De har fått upp självförtroendet och alla har verkligen spelat upp sig. Jag missade matchen mot Lugi och när jag fick höra att de vann  blev jag riktigt lycklig.

Efter att lett laget mot den vinnande vägen har de nu en chans på slutspel. Men där kanske de får klara sig utan sin målspruta:

– Når vi slutspel får vi gå till läkaren och se vad vi kan fixa fram  för en cocktail som gör att jag ska klara av de. Men har jag ändå hållt på så länge så kan jag fortsätta. Ger man sig in på något ska man slutföra det, säger Walther som missar kvällens match mot Sävehof.

Men de som hoppas på en förlängning även nästa säsong kan sluta hoppas redan nu. Hon utesluter helt att fortsätta med handbollen under nästa säsong

Viktigare match på lördag

I kväll gästar BK Heid serieledarna Sävehof, och de kommer till Partillebohallen utan stjärnan Adda Walther. 

För att klara av påfrestningarna som hennes kropp utsätts för berättar Adda att hon besöker en naprapat en gång i veckan, även om studentbudgeten inte ger mycket utrymme till det. Men det är något som måste göras säger hon. Men det viktigare är att spara sig till de matcher där hon kan hjälpa laget på bästa sätt.

– Det går inte skjuta under stolen att Sävehof är ett duktigt lag men vi har bättre chans mot Spåret.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll