Tennis

Vill inte ner till tennisdjungeln

Johanna Larsson.
Johanna Larsson.

SPORTBLADET

Sverige var utan chans mot Schweiz i Fed cup.

Nu väntar en oviss kvalmatch för fortsatt existens i tennisens näst finaste salong.

– Vi vill inte ner till djungeln – där är det stentufft, sade Sverigeettan Johanna Larsson efter 1–3-förlusten.

Efter 0–2-underläget efter lördagens singelspel krävdes det en bragdartad vändning av Sverige i mötet med Schweiz i tennisens Fed cup.

Men det som gick vägen borta mot Argentina för två år sedan var aldrig aktuellt i Helsingborg Arena på söndagen. När Sverigeettan Johanna Larsson, rankad 71:a i världen, föll med 3–6, 6–7 (5–7) mot 36-rankade Timea Bascinszky var landskampen avgjord.

– Alla i laget behöver förbättra sin högstanivå. Mot topp 40-spelare som vi mötte nu räcker det inte med att spela bra, vi måste spela bättre, sade Larsson, som tillsammans med Rebecca Peterson snyggade till förlustsiffrorna till 1–3 via seger i dubbeln.

Kvalade även i fjol

För andra året i rad får Sverige nu kvalspela för att hänga kvar i världsgruppens andradivision. På tisdag lottas det vilken nation som blir årets kvalmotstånd i april.

– Att åka ur och sedan försöka ta sig upp igen måste man spela fyra bra landskamper. Det säger ju sig själv att om man kan få till en eller två bra landskamper per år i stället har man ju större chans att ligga kvar på den här nivån, sade 26-åriga Larsson.

För två år sedan hade Sverige i stället blickarna uppåt. Då föll Fed cup-laget mot USA (2–3) i kvalet till att ta plats i den åtta nationer starka högstadivisionen.

– Det hade varit en fantastisk bedrift om vi hade lyckats med det – lilla Sverige bland topp åtta. Nu i stunden kommer vi att fajtas för att hänga kvar, men vår målsättning är topp åtta. Det är det vi fajtas för, sade Larsson.

Bra med konkurrens

I helgens landskamp satsade förbundskaptenen Lars-Anders Wahlgren på en mix av ungt och rutinerat. Sveriges mesta Fed cup-spelare Sofia Arvidsson, 30, fick stå åt sidan för singeldebutanten Peterson i lördagens andrasingel.

– Det är positivt för svensk tennis att det är fler spelare som kämpar om platserna, sade Larsson.

Den 19-åriga Järfällaspelaren skakade inledningsvis Bascinszky (4–0-ledning i första set), men föll i två raka set.

– Det var en enorm erfarenhet för mig. Jag tar med mig mycket för framtiden, sade Peterson.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Tennis

ÄMNEN I ARTIKELN

Tennis