Längdskidor

”Medaljörer i VM 2013 var dopade”

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

Medaljörer under längd-VM 2013 var dopade men kom undan.

Det hävdar den ledande dopningsexperten på Fis, som har sparat urinprover för att fälla fuskarna i efterhand.

– Jag räknar med det, säger läkaren Rasmus Damsgaard.

Rasmus Damsgaard.

De svenska åkarna lyckades bra på längd-VM 2013. Johan Olssons femmilsguld var den sjunde medaljen, vilket är Sveriges näst högsta notering någonsin.

I mästerskapet tog sig också åkare från Norge, USA, Ryssland, Kazakstan, Polen, Schweiz, Kanada och USA upp på pallen. Men någon eller några av medaljörerna ser ut att ha fuskat.

Lagrade urinprover

I samband med VM misstänkte Internationella skidförbundet (Fis) att åkare hade förfinat sätten att dopa sig på. Förbundets testmetoder hängde inte med, så deras laboratorier tvingades att köpa större kylskåp för att lagra de tagna urinproverna. Förhoppningen var att göra om analyserna när tekniken blivit bättre.

– För en utvald del av fältet ska vi spara det i tio år, säger läkaren Rasmus Damsgaard i dag.

Dansken ansvarar för Fis arbete mot bloddopning och är övertygad om att toppåkare var dopade under tävlingarna i Val di Fiemme utan att upptäckas. Det betyder inte att fuskarna har kommit undan för gott.

På en rak fråga om någon medaljör från VM 2013 var dopad svarar Damsgaard:

– Ja.

Han förtydligar:

– Jag räknar med att idrottare kommer att testa positivt i framtiden tack vare vår lagring.

”Hatar att tina tester”

Två typer av dopning är i dag extra svåra att upptäcka.

Den ena är att ta epo, som ökar antalet röda blodkroppar, i mikrodoser för att höja uthålligheten utan att få ett suspekt blodvärde.

Den andra är att injicera en sorts protein som kallas HIF-1-alpha och gör att musklerna får mer kärl. Ämnet har gett effekt i studier på djur, och trots att det inte är ute på marknaden tror Damsgaard att det redan används inom elitidrotten.

– Jag har hört rykten att idrottare experimenterar med det, säger han.

Förbereder ni sätt för att kunna upptäcka proteinet?

– Ja. Vi tror att analysmetoden för att upptäcka HIF-1-alpha kommer om två-tre år.

Gamla fuskare kan åka dit snart, men ändå är Damsgaard kluven till utvecklingen. VM 2013 är redan historia, medaljörerna klarade sig, så läkaren hade hellre gått vidare.

– Jag hatar att vi måste tina tester och sedan visa vilka som är positiva. De har fått medaljerna, de har fått pengarna, de har utnyttjat kändisskapet redan. Men kanske finns en preventiv effekt av det. Jag får hoppas det, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

JACKPOTT! – 25 miljoner på Stryktipset. Missa inte att skaffa andel i Sportbladets sista minuten-system i jakten på 13 rätt | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor