”I fotboll kan du få 100 miljoner på bänken”

SPORTBLADET

Henrik Stenson försvarar prispengarna inom golfen

Foto: Henrik Stenson.

När golfstjärnan Henrik Stenson skördar framgångar menar vissa belackare att det vinns för mycket pengar.

Men det finns skevare fördelning av pengar i andra idrotter, menar Stenson.

– I fotboll kan du skriva ett kontrakt som ger dig 100 miljoner per säsong även om du sitter på bänken, säger han i en intervju med Café.

Henrik Stenson tillhör golfens absoluta toppskift och är numera rankad trea i världen. Mycket av hans klättring på golfscenen och kliv in i det svenska folkhemmet kan tillskrivas fjolårssäsongen då han vann både PGA-mästerskapen och Europatourens penningliga.

De både titlarna inbringade förutom äran även knappt nästan 100 miljoner kronor. Stenson vann Jerringpriset men tappade Bragdguldet till skidåkaren Johan Olsson.

”Jag är varken bitter eller avundsjuk”

När Stenson var som mest i ropet gick triathleten och hälsoprofilen Jonas Colting till attack mot golfen som sport.

”Den stora stötestenen är hur man kan motivera 75 millar till segraren i en pseudoidrott där rökande tjockisar kan hävda sig”, menade Colting i ett uttalande ledde till ramaskri i Golfsverige.

I en stor intervju i nya numret av Café försvarar Stenson pengarna inom sporten och tar ett motexempel i den internationella fotbollen.

– I fotboll kan du skriva ett kontrakt som ger dig 100 miljoner per säsong även om du sitter på bänken. Men en golfares lön är ren prestationsekonomi året runt. Varje vecka är det 156 spelare som går in i en tävling, 75-80 åker hem efter två dagar med bara kostnader. En del gör en liten vinst – och topp fem eller topp tio tjänar bra med pengar, säger Stenson till Café och fortsätter:

– Jag är varken bitter eller avundsjuk på andra sporter, men jag önskar att bilden av golf som en glidarsport nyanserades lite.

”Vi har så jäkla mycket golfare”

Och så var det Bragdguldet. Där Johan Olsson vann knappt framför Stenson, som inför utdelning var en förhandsfavorit.

– Det är svårt att jämföra olika sporter. Historiskt sett har väl golfen alltid haft lite uppförsbacke jämfört med de mer traditionella sporterna, vilket kan kännas lite konstigt i Sverige där vi har så jäkla mycket golfare, fortsätter han.

I helgen är Stenson i Norton, Massachusetts, för att försvara sin titel i PGA-tävlingen Deutsche Bank Championship.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf