Ingen Northug – men här får han stöd

Foto: PONTUS ORRE / AFTONBLADET
Halfvarsson.

avMalin Wahlberg, Simon Norberg

SPORTBLADET

LENZERHEIDE. Avhoppen från Tour de ski har duggat tätt, men likväl fick Petter Northug stanna hemma då han inte ansågs platsa i den norska truppen.

Nu får fixstjärnan stöd från flera håll.

– Han är ett stort affischnamn och dragplåster så det är tråkigt att han inte är här, säger Calle Halfvarsson.

Foto: Olsen, Geir / TT NYHETSBYR≈N

Det har väl knappast undgått någon skidintresserad att Petter Northug haft en allt annat än rolig vinter så här långt.

Norrmannen har bara deltagit i en världscuptävling hittills och den gången slutade det med en 31:a plats och uttåg redan i sprintprologen i Lillehammer.

Några timmar senare packade han ihop väskan och stack från orten.

Sedan dess har den norska fixstjärnan lyst med sin frånvaro och när landslagsledningen tog ut truppen till Tour de ski var Northug bara reserv på hemmaplan.

Piteå istället för Schweiz

När touren nu drar igång under lördagen i schweiziska Lenzerheide får norrmannen helt enkelt följa förloppet via tv:n. Istället lär 31-åringen få ställa in siktet på att åka Skandinaviska cupen i Piteå kommande helg.

Något den annars så dokumenterade rivalen Calle Halfvarsson tycker är synd.

– Petter har ju inte visat så mycket i år, men han är ett stort affischnamn och dragplåster så det är tråkigt att han inte är här.

Vad tror du om hans chanser att ta sig till OS?

– Han har ju några chanser på sig. Kommer han i bra form har han klara chanser att ta sig till OS fortfarande. Det är inte så många andra norrmän förutom Kläbo och kanske Sundby till vis del och Krüger och Holund. De andra har inte rosat marknaden.

”Kommer bli farlig”

Landsmannen Emil Iversen är inne på samma spår.

– Det är ju uppenbart att Petter inte varit i någon bra form här i början av säsongen. Jag tror vi kommer få se en Kvickare och piggare Petter efter nyår och då kan han fortfarande bli farlig. Får han några skidlopp och gör det bra där så ska det mycket till innan han missar OS.

Petter Northug har själv inte kommenterat petningen på något sätt ännu. Men på sitt Instagramkonto lade han upp en bild med texten: ”Nissen når inte till Tour de ski i år. Sitter fast i skorstenen.

Touren håller på mellan den 30 december till 7 januari och avslutas med bergsstigning i Val di Fiemme, Italien.