Sjöström: ”Jag skrattade åt mig själv”

SPORTBLADET

KÖPENHAMN. Världens bästa simmare slutar nia på kortbane-EM.

Hur känns det?

– Jag skrattade åt mig själv, säger Sarah Sjöström.

När Royal Arena hade gnuggat sig i ögonen och alla verkligen förstått vad som hänt var det dags att försöka förstå sig på vad det egentligen var som hänt.

Hur är det möjligt att Sarah Sjöström inte finns med när det simmas final i en sprintdistans i fjärilsim?

– Problemet var att jag gjorde lite för många misstag där i slutet. Jag har en jättebra första-25:a, en jättebra vändning, men jag fick för mycket självförtroende sedan. Jag tänkte ”gud, det här är ju lugnt, jag har det här loppet”. Sedan andades jag varje armtag, kollade runt, och missade målgången vilket var det som avgjorde, säger Sarah.

– Jag vet ju att jag kan simma snabbare. Det var tråkigt att jag missade final, men, vad fan, man får ju vara nia ibland.

1, 3 sekunder över hennes personbästa

Vad tänkte du när du fick syn på ditt resultat efteråt?

– Jag skrattade åt mig själv: ”Det där var ju tråkigt”. Alltså… jag låtsas som att jag aldrig har simmat 50 fjäril.

Sarahs sluttid, 25,8, var nästan 1,3 sekunder över hennes personbästa från i somras, och två hundradelar ifrån att räcka till en plats i finalen.

Efteranalysen var enkel: Hon försökte spara energi, marginalerna blev för små, och så gjorde hon misstag som gjorde att alltihopa kantrade.

Finns det något att lära sig av det?

– Jo, absolut, och det är väl bra att jag lär mig det här. Jag har ju missat finaler förut, men nu borde jag inte gjort det. Men jag går rakryggad ändå, jag var lite besviken och arg efter loppet och det får man vara.

– Det är klart att jag hade velat simma finalen, men som sagt, jorden gick inte under.

”Tidigare har jag gått max”

Din tanke med det hårda programmet i EM är att utmana dig själv?

– Det är första gången jag gör så här, tidigare har jag gått max i alla lopp. Det här är en ny grej, att spara energi i försöken och semifinalerna. Det var ju tråkigt att jag klantade bort det.

Sarah Sjöström gör flera intervjuer, med flera utländska tv-bolag, hon skrattar och försöker glömma missen så fort det bara går. Hon brukar vara bra på det. Och hon brukar vara duktig på att lära sig saker av motgångarna.

– Man lär sig av sina misstag, säger hon. Det är nästan roligare att prata om misstagen än om när det går bra, folk vill inte bara höra när det går bra.

Här är Sjöströms alla världsrekord 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM