Mejla

Stefan Alfelt

”Betydligt mindre anabola än vad Therese Johaug hade”

UFC:s tunga smäll - förlorar minst 50 miljoner på flytten

Publicerad:

MALMÖ. Ta ett saltkorn. Dela det i 50 miljoner lika stora delar och du får ett pikogram per bit. Jon Jones hade några pikogram chlorodehydromethyltestosterone (DHCMT), eller turinabol som den anabola steroiden kallas, i kroppen när han testades och därför blixtflyttades UFC 232 från Las Vegas till Los Angeles.

Mycket snurrigare kan det knappast bli men vi ser åtminstone ut att äntligen få ett avslut på Alexander ”The Mauler” Gustafsson vs Jon Jones-historien.

UFC vill verkligen få den här returmatchen avklarad. Få ett slut på snacket om att Jon Jones rättvist eller orättvist fick domarna på sin sida i Toronto i september 2013. Få det definitiva beskedet om vem av de två som är superstjärnan i lätt tungvikt.

Alex borde ha vunnit i Toronto

Personligen hävdar jag fortfarande att Alex borde ha vunnit där i Toronto. Frånsett en snabb snurr med en elak armbåge i The Maulers panna var Jones mer pressad i fajten som fortfarande anses som en av de bästa någonsin i UFC:s historia. Men Jon Jones var MMA-sportens superstjärna då. Hissad till en status som oslagbar, vilket Alex med sin match satte ett starkt frågetecken för.

Allt sedan dess har vi väntat på returen men strulputten Jones, som när han slog Gustafsson precis hade kommit tillbaka efter avstängning för att ha varit inblandad i en smitningsolycka, har dragit på sig två avstängningar för dopning de senaste åren.

U.S. Anti-Doping Agency (USADA) som utför testerna anser att det nya positiva testet för Jon Jones kan vara en rest av dopningen han precis avtjänat 15 månaders avstängning för. Om det är möjligt eller inte vet jag inte om någon ens kan bevisa. Mängden anabola i blodet är uppenbarligen betydligt mindre än vad Therese Johaugs läppsalva resulterade i. En pikogram är en biljondels gram, alltså 1/1000 000 000 000.

Förlorar minst 50 miljoner kronor

Jon Jones kommer inte att drabbas av en ny avstängning, men eftersom Nevada State Athletic Commission (NSAC) inte hinner att testa honom före helgens match får han ingen licens i Nevada. I Kalifornien har Jones redan licens och därför valde UFC att flytta hela galan till Forum i Inglewood i LA:s utkant.  En flytt UFC räknar med att förlora omkring 50 miljoner kronor bara i missade publikintäkter på jämfört med vad som skulle säljas till T-Mobile Arena.

Men hade matchen ställts in ännu en gång är det tveksamt att den någonsin skulle kunna bli av. Man kan inte bjuda in till en fest man ställer in hur många gånger som helst. Så låt oss få ett svar den här gången.

Alexander Gustafsson har förlorat två titelmatcher så knappt det bara går att förlora. Mot Jones och mot Daniel Cormier på delat domslut i Houston 15 oktober 2015. Inte heller den matchen är jag så säker på att Alex egentligen förlorade.

Sen dess har Gustafsson dessutom dragits med skador vilket fått en del fans att spekulera om ifall The Maulers glansdagar är över.

Det tror inte jag.

”Jones har knappt haft en normal träningscamp”

Snarare är jag tvärtom övertygad om att Alex i dag är en ännu bättre fajter än han var den spektakulära kvällen i Air Canada Centre (numera Scotiabank Arena) i Toronto för fem år sen. Med Ilir Latifi och en rad andra verkligt kvalificerade träningskompisar på gymmet i Stockholm har Alex i åratal haft en mycket hög daglig kvalitet på träningen.

Jag tror att det avgör på söndag morgon svensk tid i LA. Jon Jones må vara hur stor talang som helst men hans liv har varit stökigt. Dopad eller odopad har han knappast haft en perfekt eller kanske inte ens en normal träningscamp.

Så låt det bli match den här gången.

Man vet ju aldrig vad som kan hända. Det är flera dagar kvar till söndag …

Jon Jones och Alexander Gustafsson.
Foto: Mark Blinch / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Jon Jones och Alexander Gustafsson.

Av: Stefan Alfelt

Publicerad:

LÄS VIDARE