IOK-basen: ”Inte oroliga för Stockholm”

Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

avErik Karlsson

SPORTBLADET

Nästa vecka ska SOK träffa Stockholms stads politiker för att vända ett nej till ett ja till OS 2026.

Och samtidigt som IOK trycker på hur man ”älskar det svenska budet” vill man också se stöd från stadshuset.

– Stockholm måste vara en del av det här projektet, men vi är inte oroliga, säger IOK:s högsta bas för de olympiska spelen, Christophe Dubi.

Lillehammer, Graz, Dresden, Sion, Almaty, Sapporo, Erzurum och nu senast igår Calgary.

OS-kandidatstäderna till vinter-OS har fallit i från en efter en. Nu återstår bara Milano/Cortina och Stockholm.

Men när Sportbladet och ett antal andra svenska medier gjorde en gemensam intervju med IOK:s högsta chef för de olympiska spelen, Christophe Dubi, var han inte orolig för vinter-OS framtid.

”Älskar Stockholm”

– Calgarys nej innebär en känsla av besvikelse och samtidigt realism. Svaren på medborgarnas oro för ekonomin kom lite för sent, säger han och fortsätter:

– Men vi har två starka kandidater. Vi älskar Stockholms projekt av flera anledningar. Sverige är ett vinterland, det är tillbaka till rötterna för vinter-OS. Stockholm följer dessutom Agenda 2020 på ett bra sätt. Nu hoppas vi att de kan övertyga andra på samma sätt som de övertygat oss.

Närmast att övertyga är Stockholms stad. SOK har bokat upp möte med den politiska styret i staden under nästa vecka för att vända deras nej till ett ja. För även om staden inte kommer stå bakom ansökan rent formellt gjorde Christophe Dubi tydligt att man ändå vill se ett lokalt förankrat stöd.

– Allt måste komma, ett steg i taget. Det blir ett väldigt viktigt möte nästa vecka. Men IOK är inte rädda för en situation där vi måste jobba hårt. Stockholm måste vara en del av ekvationen, men vi är inte oroliga, säger han.

Kan skjuta deadline

Ansökan ska lämnas in den 11 januari och då ska också den statliga säkerhetsgarantin vara på plats enligt IOK:s kravbild. Ett orosmoln då Sverige fortfarande saknar en styrande regering. Men Christophe Dubi öppnar för att skjuta på den deadlinen.

– Vid exceptionella lägen får vi vara exceptionellt flexibla, det finns ingen anledning att stoppa hela det här projektet om inte garantin kan vara på plats då. Finns det ingen regering fortsätter vi med allt det andra, vilket är 98,5 procent över jobbet.

– När politikerna förstår att vi gör det vi snackar om så kommer de inse att det här är en fantastisk ekonomisk möjlighet.

Någon alternativ lösning finns inte.

– Nej vi har ingen plan b, vi har två starka kandidater. Det är 50 procents chans för båda buden, säger Dubi.

ARTIKELN HANDLAR OM

IOK

Vinter-OS

Stockholm