”Noll eller en miljon? Spelar ingen roll!”

avKristoffer Bergström

1 av 2 | Foto: Robin Lorentz-Allard

Världens bästa innebandylandslag får inte en krona i lön eller bonus av förbundet för att spela VM.

Om Alexander Rudd bryr sig?

– Det spelar absolut ingen roll, vi ställer upp oavsett om vi får noll kronor eller en miljon, säger han.

Alexander Rudd har spelat två VM och vunnit båda. 2016 siktade han på att rada upp sitt tredje, men en hjärnskakning sänkte ner honom i ett mörker som kunde ha avslutat karriären.

När Sportbladet når Storvretas 26-åring är han hemma i Uppsala på kvick mellanlandning mellan förberedelselägret på Kanarieöarna och VM-avgörandet i Prag.

Han är tillbaka och mår bra, så himla bra.

”Trodde inte på en ny chans”

– Skulle du sagt för ett år sedan att jag skulle spela VM hade jag skrattat åt dig. Jag var nära att lägga av efter hjärnskakningen, så att jag tagit mig tillbaka gör att VM blir speciellt för mig. Jag trodde inte att chansen skulle dyka upp igen, säger han.

Finland är regerande världsmästare efter en straffseger senast, när Rudd låg hemma och hade huvudvärk. Men sammanlagt är det klar blågul favör: åtta guld mot tre finska.

Lagen möts i lördagens VM-premiär och mest anmärkningsvärt i Finlands trupp är att Mika Kohonen, 41, plockats med på backplats. Men veteranen är inte längre den stora stjärnan, för de kommer från storlaget Classic från Tammerfors.

– De har bra kemi. Inte lika individuellt skickliga som oss, men de är samspelta, säger Alexander Rudd som förväntas bilda femma med Albin Sjögren, Jonas Svahn, Robin Nilsberth och Tobias Gustafsson.

”Större värden än pengar”

Vilka är favoriter?

– Jag ser oss alltid som favoriter när vi spelar.

Hann ni på lägret träna in någon sorts frislag eller powerplay som världen aldrig sett?

– Ja. Men vad kommer jag inte att avslöja. Ni får vänta och se.

De tjeckiska arrangörerna siktar på att sälja 200 000 biljetter till VM, vilket vore närapå dubbelt så mycket som rådande publikrekord. Finalen är redan slutsåld och plåtarna till stormatcherna börjar ta slut.

– Matte Samuelsson var med när VM var i Prag förra gången, 2008, och han sa att det var det häftigaste mästerskap han spelat, med akustiken på läktaren och alla galna tjecker. Jag hoppas på något liknande nu, säger Rudd.

”Man representerar sin idrott”

Det finns många sätt att mäta idrotters storlek på, men räknat i antal deltagartillfällen per år är innebandyn näst störst i Sverige bakom fotbollen.

Trots det har förbundet inga miljoner att strössla ut bland sina spelare. I VM delar de ut ersättning för förlorad arbetstid på vardagarna, men ingenting extra. Om det ska bli någon bonus för VM-guld får sponsorer i så fall sköta den biten.

Alexander Rudd menar att det inte spelar någon roll alls. Han hade ställt upp för en miljon kronor eller för noll kronor.

– Man spelar för att respresentera sin idrott och sitt land. Det är större värden än pengar, säger han.

15.00 lördag: Sverige-Finland direkt i kanal 9.

ARTIKELN HANDLAR OM