Björklund nobbar landslaget

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Kylan i Valencia hade kostat honom landslagsplatsen.

Nu är Joachim Björklund hetare - men ändå sval till fotbollslandslagets VM-kvalmatcher mot Slovakien och Moldavien.

Därför säger han nej.

- Om spelare känner tveksamhet har vi sagt att vi inte ska övertala dem, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.

Foto: Anders Deros

Det har gått tre månader sedan Lars Lagerbäck och förbundskaptenskollegan Tommy Söderberg klev in över tröskeln till landskampen mot Malta utan att ta med sig Joachim Björklund över den.

Tre månader sedan landslagsdörren slogs igen.

Men nu, till VM-kvalen mot Slovakien (2 juni) och Moldavien (6 juni), var den ställd på glänt. När Valencia i helgen mötte Atletico Bilbao i spanska ligan fanns förbundskapten Tommy Söderberg på plats, och han fick se "en Jocke Björklund som man minns honom".

Det innebar enkelt spel, enkla lösningar och stabilt närkampsspel - och en fortsatt väg tillbaka mot formen. Efter att ha spelat fem av de sex senaste ligamatcherna för Valencia hade Björklund fått tillbaka lite av den matchträning som Söderberg och Lagerbäck efterlyste vid petningen.

Inte redo

Men när Söderberg satte sig ner och plockade fram landslagskalendern för att tala om Björklunds framtid förstod han snart att den framtiden inte skulle inkludera VM-kvalen mot Slovakien (2 juni) och Moldavien (6 juni).

Enligt uppgift till TT var det Björklund själv som inte var redo. Inte nu, inte än - inte när vinterns kyla i Valencia och landslaget fortfarande inte smält undan.

- Som det är nu vill "Jocke" ligga lågt och inrikta sig på hösten, säger Tommy Söderberg.

Den svenske förbundskaptenen ger inget rakt svar får frågan om han ville ha med Björklund i truppen.

- Så långt kom vi aldrig. Truppen var aldrig spikad, så vi talade bara om framtiden, men att diskutera en konkret plats blev aldrig aktuellt.

Kollegan Lars Lagerbäck:

- Jag tror att "Jocke" tycker att hela situationen har gjort att han inte känner sig hundraprocentig. Och vi har sagt att vi inte ska försöka övertala spelare som känner tveksamhet över att vara med.

Enligt Lagerbäck innebär beslutet inte ett nej för all framtid.

- Det här är ett beslut som vi tog i samråd med varandra. "Jocke" kommer i stället att göra en satsning på hösten. Han vill hemskt gärna tillbaka.

Mjällby utanför truppen

Ytterligare en försvarsspelare som saknades när Söderberg och Lagerbäck presenterade VM-kvaltruppen var Johan Mjällby. Celticbacken har fortfarande problem med ljumskarna och ska eventuellt opereras i München efter säsongen. Även Malmös 19-årige forwardsstjärna Zlatan Ibrahimovic ställdes utanför truppen.

- Jag pratade med Zlatan i fredags och han tog beskedet bra och sade att han skulle köra på i U21-landslaget i stället, säger Lars Lagerbäck.

- Nu när hans form inte är den bästa får vi acceptera det, säger Lars Lagerbäck.

Däremot är Stefan Schwarz, Sunderland, tillbaka. Schwarz tackade nej till landskampen mot Schweiz i april för att koncentrera sig på slutspurten i engelska Premier League.

Även Mathias Svensson, Charlton, och Andreas Andersson, AIK, får chansen.

Svensson gjorde två landskamper under Tommy Svensson för fyra år sedan, och återvänder till landslaget efter en stark vår i Premier League. Andersson är på väg tillbaka efter knäskadan som spolierade stora delar av fjolårssäsongen.

Jakob Sillén/TT

Publicerad: