Spelarna jublade – åskådarna gäspade

Av: Stefan Holm

Publicerad:

CHABAROVSK. Spelarna jublade, åskådarna gäspade.

Att Sverige förnedrar Finland med 10-1 i en VM-semifinal är inte bra för bandyn.

Samtidigt är det den naturliga följden av att sporten flyttar inomhus.

Semifinalen är precis slut. I den mixade zonen i Erofey Arena står finländaren Ville Aaltonen, till vardags i Bollnäs. Han är besviken, på gränsen till uppgiven.

– Det känns för jävligt. Det är alldeles för stora siffror, säger han.

Aaltonens landslag har precis blivit utspelat av Sverige. 10-1 är förnedring skrivet med siffror. Den finske lagkaptenen försöker hitta en förklaring till storförlusten, eller om ni så hellre vill, en ursäkt.

Frågorna snurrar i hans hjälmförsedda skalle. Hade förlusten blivit hedersam eller åtminstone hanterbar om Marko Herajärvi, Petteri Lampinen och Antti Ekman följt med till Chabarovsk? Hade det blivit en annan matchbild om Sami Laakkonen satt sin frilägeschans i matchöppningen och Janne Rintala och Tomi Hauska avslutat med bättre skärpa när de ställdes öga mot öga med Andreas Bergwall?

– Vi skapar lägen för att hålla oss kvar längre i matchen, men får inte in bollen. Så har det varit i flera år, kan man säga. Vi behöver få energi av de lägen vi skapar, säger Ville Aaltonen.

Spel mot ett mål

Visst, Finland hade tre målchanser i första halvlek och missade alla. Han nämner däremot inte att Patrik Nilsson ensam brände fem-sex lägen före pausvilan.

Ändå ledde Sverige med 3-0 inför den andra halvleken, då svenskarna visade upp ett helt annat tempo och en helt annan effektivitet. Pang, pang, pang. Christoffer Edlund, Daniel Berlin och Daniel Andersson gjorde ett varsitt mål inom loppet av tre minuter, och så var den finalplatsen säkrad. Långa stunder var det spel mot ett mål.

– Jag vet inte vad som hände i början av andra. Det var fan bolltapp överallt, säger Ville Aaltonen.

Förklaringen till den totala klasskillnaden är varken ineffektivitet eller bolltapp. Förklaringen till den totala klasskillnaden är att årets VM spelas i Erofey Arena, den läckraste bandyanläggning jag någonsin har besökt.

Inget sensationellt

Svenskarna är vana vid att spela inomhus, men i Finland är situationen annorlunda. Där finns inte en enda bandyhall. Elitseriespelare som Tommi Hauska (Vetlanda), Janne Rintala (Västerås), Pertti Virtanen och Mikko Lukkarila (Vänersborg) har haft tak över huvudet under den gångna säsongen, men för majoriteten av de finska spelarna är det bandyhallar något främmande.

– I Sverige pratar vi om hallar, i Finland pratar vi om konstfruset, säger Ville Aaltonen.

Sverige har ett på alla punkter bättre bandylandslag än Finland, och det blir ännu tydligare inomhus. Det finns inget sensationellt i att Sverige vinner en VM-semifinal med 10-1. Inför årets turnering fanns det bara en tänkbar final, och den spelas mellan Sverige och Ryssland.

Om Finland ska blanda sig i guldstriden får det inte vara perfekta isförhållanden.

Det är det i Erofey Arena, på gott och ont.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN