Stockholm Marathon

Isabellah Andersson tog sin sjunde seger

Av: 

Jasmin Frljevic

Marie Carlsson

SPORTBLADET

Fredrik Johansson svensk mästare i herrklassen

Isabellah Andersson vann Stockholm Marathon för sjunde gången – på sju försök. Men det var ett lurigt lopp.

– Det var ett spel i dag, jag visste faktiskt inte vad de andra tjejerna skulle göra, säger Andersson till Sportbladet.

Yekeber Bayadel, Etiopien.
Yekeber Bayadel, Etiopien.

Inför årets lopp hade Isabellah Andersson startat sex Stockholm Marathon - och vunnit alla sex. I dag kom den sjunde segern för svenskan som var slut när hon passerade mållinjen.
– Jag är väldigt glad, även om jag är så trött. Mina ben håller inte att springa ett steg till, säger Isabellah Andersson till Sportbladet.

Loppet blev enligt Andersson ryckigt.

– De andra tjejerna ville inte att jag skulle ligga bakom. Men jag bestämde mig för att rycka vid 30 för att se om det skulle räcka till mål och det gjorde det, men jag kan ärligt säga att jag var väldigt trött de sista fyra, säger hon.

Var du osäker på om det skulle gå vägen?

– Ja faktiskt. Det var ett spel i dag, jag visste inte vad de andra tjejerna skulle göra.

Vad säger du om vädret?

– Jag fryser jättemycket, men det är ändå inte så farligt för oss i eliten. Tänk de som fortfarande är ute och springer.
Segertiden, 2:34:14, var den näst sämsta noteringen som Andersson vunnit loppet och trots att hon siktade på en tid under 2:31:00 var hon nöjd efteråt.

– Nu vet jag att jag har en bit kvar. Jag trodde jag skulle springa på 2.31, men det gick inte i dag. Nu måste jag jobba vidare så att jag kan vara i bra form till VM, säger Andersson som även tog hem segern i SM och det  Nordiska Mästerskapet.

Etiopiern Bayabel ohotad vinnare

Etiopiern Yekeber Bayabel kunde med nästan tre minuter tillgodo till tvåan från Iran ta hem segern i herrklassen – hans första  maratontriumf på 2:18:22.

– Jag är väldigt glad, jag tänkte bara att jag skulle komma först. Jag har lagt så mycket tid på träning så det var bara det jag tänkte, säger vinnaren till Sportbladet.

Bayabel skakade av köld efter loppet. Men log stort.

– Det var min första tävling i Sverige. Det var väldigt tufft väder, men jag tycker att folket var jättefina – de gav mig stöd, säger Bayabel.

Redan i inledningen av loppet hade flera löpare dragit ifrån. Och det var ett jämnt lopp i drygt 30 kilometer. Sedan drog Bayabel ifrån och kunde ohotad passera målinjen.

Fredrik Johansson trea men segrare

Som vanligt i Stockholm Marathon så är det Svenska Mästerskapet inkorporerat i loppet. Nytt för i år är att även ett Nordiskt Mästerskap ska avgöras.
Något som skapat en het debatt då prispengarna i årets tävling till en början endast skulle gå till vinnaren av den nordiska landskampen. Men efter en del kritik valde tävlingsledningen att backa och även totalvinnaren får en prissumma.

Bäste svensk i herrklassen blev Fredrik Johansson som slutade  trea totalt med tiden 2:23:05.

Johansson hade hängt med  täten länge och vid 35 kilometer låg han på en femteplats. Och efter en stark avslutning kunde han gå om två löpare och gå in på en tredjeplats.

Eskilstunalöparen Abraham Adhanom var med i täten i halva loppet innan han kroknade. På Västerbron kunde Johansson passera eritreanen som var ett hot i SM-klassen.

– Det gav mig en bra skjuts, säger Johansson som med sin placering tog hem både SM och Nordiska Mästerskapet där löparen från Sverige, Norge, Finland och även Estland gjorde upp.

– Jag har varit på pallen i halvmaran men det här var första SM-guldet. Det är det största jag gjort sportsligt, säger han.

Stefan Olsson, landslagsledare i löpning, var nöjd med Johanssons lopp.

– Han är en sådan som kämpar lite i skymundan så hans seger i den nordiska landskampen och SM  gladde verkligen, säger Olsson.

Var du med? ZOOMA IN dig själv mitt i publikhavet!

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 4 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Stockholm Marathon

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm Marathon

Friidrott