Wawrinka skrällvann mot Novak Djokovic

avStefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Novak Djokovic skulle göra samlingen med Grand Slam-pokaler komplett.

Då förstörde Stan Wawrinka festen.

Schweizaren, som tränas av Magnus Norman, vann finalen i Franska öppna med 4-6, 6-4, 6-3, 6-4.

- Jag är själv förvånad över att jag kunde spela så fantastiskt, säger den överlycklige mästaren.

Världsettan Novak Djokovic hade inte förlorat en enda grusmatch i år, radat upp 28 raka segrar och var storfavorit inför finalen i Franska öppna. Serben skulle lämna Paris som mästare för första gången och bli den åttonde spelaren genom tiderna som vinner samtliga fyra Grand Slam-turneringar.

Spelade drömtennis

Stan Wawrinka skulle ju inte vara något hot. Serben hade vunnit 17 av deras 20 föregående möten och ingen höjde på ögonbrynen när han vann första set med 6-4.

Men Wawrinka hade andra planer och skulle komma tillbaka. Schweizaren, som tidigare aldrig överlevt kvartsfinalen på Roland Garros, spelade drömtennis och var den för dagen bättre spelaren.

– Den här titeln är väldigt speciell. Att möta Novak, som är nummer ett och nästan har vunnit allt i år, i finalen... Sedan, sättet jag spelar och avslutar matchen på. Jag är fokuserad hela matchen och även om jag var nervös så gick jag för slagen, sa Stan Wawrinka när han mötte pressen efter finalen.

Chockad tennisvärld

En hel tennisvärld tittade på och hade svårt att tro sina ögon när 30-åringen avgjorde titelmatchen med en rak backhand.

Wawrinka vann finalen med 3-1 i set och slog totalt 59 winners, vilket inte borde vara möjligt mot Djokovic på grus.

– Det ser ut som att de spelar videospel. Overklig tennis, twittrade Andy Roddick.

Norman förtjust på läktarplats

På läktaren satt Magnus Norman och njöt. Han har tränat Stan Wawrinka sedan april 2013 och tidigare upplevt tre finalförluster i Paris. Han förlorade själv mot Gustavo Kuerten år 2000 och tränade tidigare Robin Söderling, som finalföll 2009 och 2010.

Stan Wawrinka var stor efter matchen, då han gick fram till Djokovic och kramade om honom.

– Han är en bra vän och jag hoppas att han en dag får vinna den här titeln, sa Wawrinka.

Världsettan stor som förlorare

Djokovic, som 2012 och 2014 förlorade finalerna mot Rafael Nadal, kämpade mot tårarna och lät det brista när han hyllades av publiken inför prisutdelningen.

– Det var inte lätt att stå där som finalist igen, men jag förlorade mot en bättre spelare. Jag var förberedd och fysiskt okej, men han spelade fantastiskt bra. Jag kan bara gratulera honom. Han förtjänade att vinna, sa Novak Djokovic på presskonferensen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM