Åsarna tog 18:e SM-stafettguldet – Södergren tvåa

Foto: Andreas Hillergren/TT
Jens Burman, här i OS-femmilen, tog Åsarna till SM-guld i stafett.
SPORTBLADET

Det började illa men slutade med guld.

För 18:e gången vann Åsarna herrarnas SM-stafett på skidor. Avslutaren Jens Burman avgjorde med en kraftig fartökning med en tredjedel kvar av den tredje och sista sträckan.

Rycket knäckte Hudiksvalls slutman Anton Lindblad som fick inrikta sig på att försvara andraplatsen.

– Skönt. Det här är något man har sett fram emot och drömt om, sade Jens Burman, som nu tog sitt första SM-guld.

När jämtarna vann för tre år sedan fanns han inte med i laget.

Hudiksvalls Anton Lindblad kunde hålla ihop sitt lopp och klarade andraplatsen, slagen med 22 sekunder av Åsarna men med en lika stor marginal bakåt till trean Falun-Borlänge med Oskar Svensson på den sista sträckan.

– Kände väl ganska tidigt att Jens var stark i dag. Det var tungt och jag försökte bara fortsätta att kriga för att hålla undan för Oskar, sade Hudiksvallsåkaren, som tog sitt silver tillsammans med lagkompisarna Anders Södergren och Daniel Rickardsson.

Körde fel

Åsarnas guldtrio bestod förutom av Burman även av Simon Lageson på den första sträckan och Tiio Söderhielm på sträcka två.

Lageson höll på att ställa till det när han körde fel i ledning vid ingången till Skellefteås skidstadion på startsträckan.

– Fick totalt hjärnsläpp. Hade inte koll på banan och körde rakt när de andra svängde höger. Som tur var skrek Viktor Thorn åt mig att jag kört fel så jag fick vända om, sade Simon Lageson.

I stället för sträckseger blev det nu en 13:e-plats för Åsarnas startman, tolv sekunder efter. Men den fadäsen reparerade Tiio Söderhielm och Jens Burman på bästa sätt.

"Inget att fundera på"

Till den sista växlingen kom tre lag in tillsammans. När Piteå ganska snart släppte kom guldstriden att handla enbart om Åsarna och Hudiksvall.

Anton Lindblad och Jens Burman hängde ihop i två av de tre varven, men när duon för sista gången klättrade upp för Vitberget ökade Åsarnas slutman trycket.

– Tyckte att jag var ganska pigg i dag så jag försökte bara köra hårt för att bli av med Anton. Såg att jag fick en lucka så det var inget att fundera på utan bara att fortsätta gasa, sade Burman.

Fjolårssegrande Falun-Borlänge låg den här gången sexa inför slutsträckan, 36 sekunder efter. Avslutaren Oskar Svensson satsade allt för att få tätkontakt och klättrade till bronsplats. Åsarna och Hudiksvall kunde han inte rå på.

– Det var grymt jobbigt. Försökte verkligen gå ikapp men de var för starka, sade han.

ARTIKELN HANDLAR OM