Northug om sin ”dejt” med skidbasen

SPORTBLADET

TRONDHEIM. När skidfesten kom till Trondheim var byns stjärna på riktigt gott humör.

Efter andraplatsen skämtade Petter Northug med publiken, berättade om sin ”dejt” med landslagschefen och hintade om en VM-satsning.

Eller?

– Vi får se. Det som vet, de vet, säger han.

Skidsäsongen är över och Trondheim skishow under onsdag kväll var ett jippo och en chans att visa upp en tänkbar VM-arena.

I tävlingen fick unga åkare chans att mäta sig mot några av världens främsta stjärnor, som Alexander Bolsjunov, Didrik Tönseth, Petter Northug och Emil Iversen.

Men för en redan sedan länge etablerad åkare kanske resultatet betydde lite extra.

Den norska stjärnan Petter Northug har haft en tuff säsong och missat både världscupen och OS.

Först under de sista veckorna har formen återvänt och i utslagstävlingen i Trondheim var det bara han som på hemmaplan kunde ta upp fajten med vinterns ryska utropstecken Alexander Bolsjunov. Han gjorde det efter att i näst sista heatet slagit ut den svenska skidskytten och OS-stjärnan Sebastian Samuelsson, som därmed blev sexa i det intensiva loppet på kort bana.

– Det är ett koncept som passar skidskyttarna bra. De är vana vid korta rundor, stopp och att köra vidare. Jag trodde det skulle passa honom bra, men jag såg när vi gick ut på fjärde rundan att det skulle bli en "easy match", säger Petter Northug.

Hade det varit tufft att bli slagen av en skidskytt?

– Ja, det hade varit trist. Det hade varit svårt att ta med sig hem.

Kryptisk kring framtiden

Efter andraplatsen var Petter Northug på bra humör och skämtade med publiken när han fick mikrofonen framför munnen. Under intervjun med speakern lekte han översättare för Bolsjunov. Han sa dessutom så här:

– Tack till Bolsjunov som gav oss stryk. Så får vi använda det som motivation in mot VM, sa Petter Northug.

Ett hint som av flera tolkades som att han bestämt sig för ett fortsätta över in VM i Seefeld nästa vinter.

Foto: Pedersen, Terje / TT NYHETSBYRÅN

Men Petter Northug var, när han mötte pressen efteråt, kryptiskt kring sin framtid.

– Då tänkte jag först och främst på VM i Trondheim (som ansökt som arrangör 2023). Jag räknar med att Bolsjunov är på startlinjen då, säger norrmannen.

Har du bestämt dig?

– Vi får se. Det som vet, de vet, säger han.

”Blir fler dejter ”

Norrmannen, som petades av det norska skidlandslagets ledning till OS, har nyligen haft ett möte med längdchefen Vidar Löfshus. Ett möte som Petter Northug under onsdag kväll beskrev som en dejt.

Vidar Löfshus och du hade ett möte?

– Först och främst en dejt där vi beställde in flera rätter. Och det var så god mat att vi inte hann tala om något riktigt egentligen..

Vad är det som talar för att du inte ska fortsätta?

– Massor...

Han vill dock inte peka på vilka detaljer som påverkar hans framtid, men det är sedan tidigare känt att Petter Northug och Norges skidförbund haft en komplicerad relation.

Petter Northug kommer dock att träffa Vidar Löfshus snart igen.

Med glimten i ögat avrundade Petter Northug intervjun med att beskriva vad som väntar:

– Jag kan säga att det blir flera dejter och man vet aldrig vad som sker på en andra, tredje dejten. Men jag kan lova att jag inte ska försöka komma innanför byxorna på Vidar Löfshus.., säger Petter Northug skämtsamt.

ARTIKELN HANDLAR OM