Elfsborg tog tredje raka

SPORTBLADET

Självmål i slutminuterna avgjorde chansrik match

Stockholm

Den chansrika matchen mellan Elfsborg och AIK såg ut att bli mållös.

Men just före slutet blev det ett självmål som avgjorde.

Elfsborg vann med 1-0, lagets tredje raka seger.

Utdelningen kom sent. Men sett till antalet chanser var Elfsborgsvinsten hur rättvis som helst.

Hemmalagets anfallare Lasse Nilsson och Hasse Berggren hade sådär ett halvdussin fina lägen var. Plus att några andra i Elfsborg också kunde blivit matchvinnare.

Självmål krävdes för seger

Men det behövdes ett självmål för att greja segern.

- Ett individuellt misstag avgjorde, säger AIK-tränaren Patrick Englund.

Två av hans försvarare skulle rensa bort bollen i 89:e minuten. Med resultatet att den åkte in bakom målvakten Håkan Svensson. Med tanke på alla chanserna var det underligt att det inte blev fler mål. Visst visade anfallarna prov på ineffektivitet. Men två bra målvakter gjorde också sitt till. Både Johan Wiland i Elfsborg och Håkan Svensson i AIK utsågs till sina lags bästa spelare.

I och med segern tog sig Elfsborg ovanför nedflyttningsstrecket. Nio poäng på de tre senaste matcherna har fått situationen att ljusna.

- Vi har fått ordning på försvaret, säger tränaren Magnus Haglund som nu inte alls har så stora skadeproblem längre i sin trupp.

- Men jag tycker vi var lite sega i första halvlek. Trelleborgsmatchen i torsdags satt kvar i benen.

AIK pigga i inledningen

I stället öppnade AIK piggast och hade de två första farligheterna. Båda genom Krister Nordin. Men han tvingades utgå på grund av skada i 37:e minuten. Redan då hade Elfsborg haft sina första chanser. Det blev mer och mer av den varan. Och en stund i andra halvlek var det farligt gång på gång.

- Vi skapade chanserna åt Elfsborg när vi slarvade i försvaret, säger Englund.

Ju längre matchen led desto mer handlade det om Elfsborg.

- I andra halvlek var de klart bättre, medger Englund.

AIK-tränaren kunde i alla fall glädja sig åt att ha fått tillbaka Stefan Ishizaki i laget. Den återvändande proffsspelaren gjorde bra ifrån sig och var AIK:s främste utespelare.

I Elfsborg gjorde en spelare också en lyckad återkomst. Andreas Drugge som varit skadad i ett par år var tillbaka med full kraft. Han byttes in till andra halvlek och gjorde en hundraprocentig insats.

Nu är läget i tabellen betydligt trevligare för Elfsborg. För AIK gäller det motsatta. Ett darrigt försvar och ett omständligt anfall. Då blir det inte många poäng. AIK kan gå en tung höst till mötes om inte det blir bättre än så här.

TT