Från Gothia Cup till allsvenskan på 1 år

SPORTBLADET

Öis ser framtiden i "Dominator": Nu måste vi bara hitta en plats åt honom

Foto: vill bli som idolerna Dominic Yobe drömmer om ett proffsliv som spelarna på väggen. Under tiden tränar han med Öis och nu måste klubben hitta en plats åt honom. Foto : BJÖRN OLSSON

GÖTEBORG

För ett år sedan kom jättetalangen Dominic Yobe till Örgryte efter Gothia Cup.

Nu är "Dominator" på väg att ta klivet rakt in i allsvenskan.

- Dominic är en mycket bra spelare som säkert kommer att spela i allsvenskan redan i höst, säger Jukka Ikäläinen.

Foto: Öis tränare Ikäläinen och sportchef Allbäck har fått ett angenämt problem.

Förra året berättade Sportbladet om Dominic Yobe, 16, och hans framtidsdrömmar i samband med Gothia Cup. Nu är han ett år äldre och har imponerat stort på Örgryte som ser Dominic som sitt största framtidsnamn.

- Hade han varit 18 år så hade han redan varit med i allsvenska truppen, och vi kommer definitivt att skriva någon typ av kontrakt med honom, säger sportchefen Stefan Allbäck.

Får inte spela match

Och eftersom han fyller 18 den fjärde augusti är det inte långt kvar.

Som det är nu får han inte spela matcher utan tränar bara tillsammans med olika Öis-lag. I bland med seniorerna, i bland med juniorerna.

- Jag är otroligt spelsugen just nu, berättar Dominic, som blir besviken efter träningen när han får höra att han antagligen inte får spela dagens B-lagsmatch mot Halmstad.

På träningen får vi förklaringen till allt beröm. Han har speluppfattning som få, är följsam och har bra skott med båda fötterna. Han är så allround att det nästan blir ett angenämt problem för Jukka Ikäläinen.

- Vi måste hitta en plats åt honom och med hans speluppfattning känns mitten mittfält som den naturliga positionen, förklarar Ikäläinen.

En position som Dominic själv gillar bäst även om han säger att han tycker alla positioner är okej. Han gjorde bland annat två mål som forward i en B-lagsmatch tidigare i år.

Har lärt sig svenska

Trots att Dominic längtar hem ibland trivs han jättebra i Sverige. Han bor hos en familj i Lerum och åker oftast tåg till träningar och matcher. Och på det året han varit i Sverige har han nästan lärt sig flytande svenska.

- Det är inte svårt med svenska om man bara vill, förklarar Dominic och ler som han så ofta gör.

Ett språk till, när man redan kan fyra av de 73 språk som talas i Zambia, är väl inga problem.

"Sugen på att spela"

Nu under Gothia Cup har han följt sina tidigare lagkompisar i Chiparamba Great Eagles och visst tänker han på sitt gamla lag i bland.

- Ja, man blir lite sugen på att spela men det är bra fyra spelare kvar i laget sedan ifjol. Många andra har blivit proffs i Zambia eller Sydafrika, berättar Dominic.

Och proffsdrömmar är det som driver också Dominic. Att någon gång i framtiden få spela för Real Madrid tillsammans med David Beckham är det stora målet.

- Zidane är bäst men jag tycker ändå bättre om Beckham och Figo, förklarar dominic.

En plats i Örgrytes allsvenska lag är en bra start på resan.

Och den är inte avlägsen.

Dominic Yobe om...

Martin Strömberg