Hamilton lurade kanonerna och vann British Open

SPORTBLADET

Doldisen Todd Hamilton slog ut Ernie Els efter särspel

Troon, Skottland

Tiger Woods försökte, men lyckades inte. Phil Mickelson utmanade, men nådde inte ända fram. Och Ernie Els var mycket nära.

Men det var världens 56:e bäste spelare, amerikanen Todd Hamilton, som fick ta emot the Claret Jug för segern i British Open i golf.

Han slog Ernie Els i särspel.

Den 38-årige Hamilton ledde tävlingen inför den sista dagens spel på Royal Troon. Men få trodde att han skulle hänga med de stora kanonerna på söndagen.

Men är man född i den lilla indianstaden Oquwawka i Illinois och spelat fem säsonger på Asientouren och tolv säsonger på Japantouren har man hunnit vänja sig vid de märkligaste av situationer.

- Det var annorlunda på många olika sätt i Asien. Men till slut så handlade det ju ändå bara om golf - 18 hål golf som i Skottland och som i USA.

Hans karriär kunde dock ha tagit slut redan 1991. Han hade inte spelat bra på Asientouren och funderade på att sluta.

- Men jag visste inte vad jag skulle göra i stället, så jag fortsatte. Och så vann jag Asientouren 1992 och fick en plats på Japantouren. Vad jag inte visste då var att de som stöttade mig ekonomiskt hade tänkt hoppa av efter säsongen 1992.

- Och när jag i fjol, efter några dåliga år i Japan, lyckades vinna fyra tävlingar fick jag självförtroende nog att klara av kvalet till USA-touren. Det var åttonde gången som jag kvalade. Så visst är mitt golfliv som en saga.

Ryckte med två birdies

När avgörandet skedde hade svenskarna spelat färdigt för länge sedan. Joakim Haeggman blev bäste svensk på 16:e plats.

Amerikanske världsettan Tiger Woods förstörde sina chanser till seger med två raka bogeys på elvan och tolvan. Han blev nia och är kvar som världsetta ytterligare en tid trots att Els knappade in ytterligare. Världsfyran Phil Mickelson gick tre under par och var länge en utmanare om segern. Han blev trea, ett slag efter tätduon.

Hamilton ryckte när han chippade i för birdie på det 14:e hålet och sedan satte birdieputten på det 16:e.

Els andra majorförlust i år

Världstvåan Ernie Els, som gick i samma boll som Hamilton, tappade först slag till Hamilton men tre birdies på slutet gjorde att han bara var ett slag efter inför det 18:e hålet.

Där slog Hamilton ut till höger och inspelet hamnade i ruffen till vänster om greenen. Han chippade in till cirka fem meter och missade parputten med ett par decimeter.

Els satte upp sitt inspel till cirka fem meter, men missade sin birdieputt med ett par decimeter.

Det innebar att de hamnade lika, tio under par för tävlingen. Hamilton efter en avslutande 69:a, Els med en 68:a.

- Den där putten på 72:a hålet kommer jag att tänka på ett tag, säger Els om den missade birdieputten på det 18:e hålet.

Avgörandet kom på det tredje särspelshålet, av fyra, där Els missade greenen och fick chippa in. Han missade parputten med någon decimeter. Samtidigt gjorde Hamilton par.

När Ernie Els vann British Open för två år sedan vann han i särspel. I år var han förlorare i särspelet. Det var andra gången i år, i en major, som han förlorade i särspel. Första gången var i US Masters där Phil Mickelson vann.

Ingela Ahlberg/TT