Ferrari - på väg mot sönderfall?

SPORTBLADET

Chefsdesignern: Någon gång måste det ta slut

Foto: DREAM TEAM Ferraris nyckelpersoner inför säsongen 2004. Men nu är chefskonstruktören Rory Burne på väg bort - och efter honom följer många viktiga kuggar. Ross Brawn saknas på bilden.

Ferrari riskerar att falla samman.

Först lämnar chefsdesignern Rory Byrne - därefter följer hela stallets "Dream Team".

- Någon gång måste det ta slut, säger mannen bakom Michael Schumachers alla mästarbilar.

Det var Rory Byrne som gjorde Michael Schumacher till världsmästare i Benetton två gånger om. Han planerade sedan att bli pensionär och flytta med familjen till hustruns hemland Thailand och öppna en dykskola på sin drömö, Ko Lanta.

Men Ferrari lockade sydafrikanen tillbaka till F1 och sedan han kom till stallet 1997 har det inte varit sämre än tvåa i märkes-VM. Det är den bil han har konstruerat som vunnit VM tillsammans med Michael Schumacher varje säsong sedan år 2000.

Världens bästa

Den snart 61-årige mannen anses vara en av motorvärldens bästa konstruktörer och tillsammans med teknikchefen Ross Brawn, stallchefen Jean Todt, motorchefen Paolo Martinelli och Michael Schumacher bildar han F1-världens "Dream Team".

- Rory tar aldrig ledigt, han praktiskt taget lever i vindtunneln, säger Michael Schumacher till Bild.

Arbetar på natten

Själv har designern sagt i en intervju med SportBild att han är vaken minst två timmar varje natt och får nya idéer till sina fordon. Vid sidan av sängen har han alltid ett anteckningsblock för sina nattliga arbetstimmar.

- Någon gång måste det ta slut och 2006 är det definitivt över för mig, säger Rory Byrne till Autosport.

Han är inte den ende i Ferraris kärntrupp som är på väg bort. Stallchefen Jean Todt, som är nyförälskad i en skådespelare från Malaysia, har inte heller något kontrakt efter 2006 och det är möjligt att teknikchef Ross Brawn tar över hans jobb.

Presidenten slutar?

Även president Luca di Montezemolo är på väg bort, sedan Umberto Agnelli gick bort har han tagit över som chef för Fiat-koncernen och han har inte lägre tid för formel 1. Dessutom har herrarna i "Dream Team" sagt till Bild:

- Vi slutar alla samtidigt.

Lägg där till att Michael Schumacher, som i går fyllde 36 år, inte heller har något kontrakt längre än till och med 2006.

Fem nyckelpersoner på väg bort

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport