”Foppa hade inte rutin när han satte straffen i Lillehammer”

Tuffa kampen om platserna i alpina lagtävlingen

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

PYEONGCHANG. På onsdagen avgörs damernas slalom.

Direkt därefter tas laget i parallellslalom ut.

– Peter Forsberg hade inte rutin när han satte sin straff i Lillehammer 1994, säger damtränaren Lars Melin om att eventuellt kasta in Estelle Alphand.

För första gången körs det en lagtävling i parallellslalom i OS.

Sverige är en av medaljfavoriterna.

Men vilka sex åkare kommer att bli uttagna och vilka fyra får köra i lagtävlingen som avgörs först på OS näst sista dag?

André Myhrer och Mattias Hargin är givna på herrsidan, liksom Frida Hansdotter bland damerna.

Trio slåss om sista platsen

Men den återstående platsen slåss tre damer om som alla kör slalomtävlingen på onsdagen: Estelle Alphand, Anna Swenn Larsson och Emelie Wikström.

– Alla tre är aktuella. Men slalomtävlingen är inget kval för vi vill att de håller fokus på de individuella tävlingarna, säger tekniktränaren Christian Touma.

Då laget består av tre herrar och tre damer kan alltså en av damerna skickas hem redan efter slalomtävlingen, eller eventuellt storslalomtävlingen på torsdag.

– Vi kommer att diskutera det här och se om vi ska tre eller fyra tjejer kvar till lagtävlingen och det kommer vi att bestämma efter slalomen, säger damtränaren Lars Melin.

Vad avgör?

– Vi kommer att titta på alla delar, inställning, hur de har presterat på träning och sådana saker.

Jämför med Foppa

Estelle Alphand är den som presterat bäst av de tre i år bakom Hansdotter. Men hon är yngst och har aldrig kört parallellslalom i världscupen.

Hur stor chansning är det att stoppa in Estelle?

– När Peter Forsberg satte sin straff i Lillehammer 1994 hade han inte rutin så det har inte med det att göra. Det här mer med inställning att göra, säger Melin.

1 av 2 | Foto: AL BEHRMAN / TT / NTB Scanpix
Forsbergs ikoniska straff

Alphand själv:

– Jag har inte kört så mycket. Kanske tränat en eller två gånger, lite starter och så. Men om ryggen känns bra skulle det vara jättekul att köra. Jag vill gärna göra det.

Wikström:

– Jag har haft som mål hela säsongen att vara med på den. Men jag har inte åkt lika mycket skidor som de andra, men jag hoppas att tränarna har med mig i tankarna ändå.

OS-höjdare – 14 februari 00:23
ARTIKELN HANDLAR OM