Vilken härlig skräll, Anja

SPORTBLADET

– tvåa i super G efter superåk

Stockholm (TT)

Bara fem dagar efter karriärens värsta krasch skapar Anja Pärson, 23, rubriker igen.

  I dag blev hon sensationellt tvåa i super-G-tävlingen i Cortina d'Ampezzo i Italien.

  Det är svenskans bäst placering någonsin i super-G.

Foto: Anja Pärson.

Anja var 22 hundradelar efter segrande österrikiskan Renate Götschl och 23 hundradelar före tyskan Martina Ertl.

– Jag har alltid åkt bra här i Cortina och jag kände mig avslappnad. Jag kan backen och kunde ge på lite. Det gick bra hela vägen och jag körde lite på gränsen. Det måste man göra om man ska hänga med, säger Anja Pärson i telefon från den italienska skidorten.

Pärson, som körde med startnummer 18, var mycket snabb i den övre delen av Olympia delle Tofane-backen, men gjorde några småmissar i den nedre delen av backen.

– Det var på småmissarna som hon tog mig, säger Anja Pärson om att Götschl var snabbare under den nedre delen av banan.

”Aldrig misstrott mig själv”

Världscupledarinnan, finländskan Tanja Poutiainen, avstår tävlingarna i Cortina. Men hennes världscupledning klarade sig efter onsdagens tävling. Däremot lyckades Pärson ta sig förbi kroatiskan Janica Kostelic och gå upp på andra plats, 37 poäng efter Poutiainen.

Resultaten har inte gått Anja Pärsons väg de senaste veckorna i den alpina världscupen och förståsigpåare har både kommit med kritik och uttryckt oro för hennes form inför stundande VM.

Men själv har hon aldrig varit orolig, inte ens efter vurpan under träningen förra veckan, som hon undkom med ömmande och stela leder och muskler.

Och på onsdagen gav hon svar på tal i favoritorten Cortina d'Ampezzo.

– De får skriva som de vill. Jag vet vad jag kan och har aldrig misstrott mig själv. Men visst är det skönt att det lossnade på tävling. Det ger självförtroende.

Tränade också

I Cortina fortsätter hon tävlandet med ytterligare en super-G-tävling på fredag och två störtlopp lördag och söndag.

– Jag ska bara köra på och hoppas på bra resultat och att allting går bra.

Tävlingsprogrammet är just nu väldigt intensivt med åtta tävlingar på elva dagar i Santa Caterina förra veckan och Cortina denna vecka. Och Anja Pärson klämmer också in slalom- och storslalomträning mellan farttävlingarna. Knappt två timmar efter onsdagens lopp, efter prisutdelning och presskonferens, var det storslalomträning på programmet.

Allt för att komma i form i alla fyra grenarna till VM som startar om 2,5 vecka.

Efterlängtad seger

För Renate Götschl var det en efterlängtad seger, den första sedan i mars i fjol. Även hon trivs väldigt bra i Cortina d'Ampezzo där hon vunnit tre gånger tidigare.

– Det har varit frustrerande den senaste månaden, men jag slutade aldrig att tro på att en seger skulle komma. Och i dag var jag så avslappnad och fokuserad att man kunde ha smällt en bomb utan att jag märkte något, sade Götschl till nyhetsbyrån Reuters.

Janette Hargin låg bra med, tidsmässigt, till första mellantiden, men korsade sedan skidorna och körde ur. Jessica Lindell-Vikarby slutade först på 42:a plats.

TT-Sportbladet

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint