Damkronornas medaljdröm lever

SPORTBLADET

3–1 mot Ryssland i måste-matchen

Det handlade om en svensk måste-match.

Det blev en svensk måste-seger.

Efter 3–1 mot Ryssland i dag lever medaljhoppet för Damkronorna.

– Det här var otroligt skönt, viktigt att vi vann, säger den svenska succémålvakten Kim Martin till SVT.

Förutsättningarna inför första nedsläpp i den täta damhockeyturneringen var kristallklara; två lag från grupp A tar sig vidare till semifinal och en svensk förlust skulle innebära missad medaljmatch, i en grupp där Kanada är tippad storfavorit och Italien sedd som strykpåse.

3–1 gör att drömmen om medalj lever.

Maria Roths 3–1-mål i den sista perioden blev förlösande.

Efter en krampaktig förstaperiod fick Sverige plötsligt fart på spelet i mittronden och skaffade sig en tidig 2–0-ledning.

1–0 efter 3.26. Målskytt: Nanna Jansson. I svenskt powerplay hittade Ylva Lindberg fram till Nanna med en öppnande pass djupt i offensiv zon.

– Det var ett fint spel i numerärt överläge, med en ”chipp” bakom ryggen först och sedan ett rejält skott av Nanna, som skjuter för att att göra mål, inte bara för att få i väg ett skott, analyserade Wikegård.

2–0 efter 5.27. Nytt svenskt powerplay, nytt svenskt mål. Maria Rooth hittade fram till Katarina Timglas med ett diagonalpass.

- Rooth kom ned i hörnet med pucken, tittade upp och hittar Timglas med ett perfekt pass. Avslutet är fantastiskt bra, rätt upp i nättaket med pucken.

Ett psykologiskt tungt ryskt mål med matchklockan på 19.21 skapade trots allt ett öppet läge inför slutperioden.

Storspelande svenska målvakten Kim Martin försökte stöta bort ett läge framför eget mål, men pucken tog på backen Joa Elfsberg och in till 1–2.

Nanna Jansson var segerviss i paus.

– Det var en oerhörd lättnad när vi gjorde 1–0, skönt att se pucken trilla in. Pressen som vi känt från oss själva släppte och vi lät benen gå på ett helt annat sätt.

– Det var lite turligt det sista målet, det borde vi ha tagit bort. Men nu måste vi in i tredje och bara låta benen gå.

Efteråt var målvakten Kim Martin lättad.

– När man väl börjar spela så är det lugnt. Vi kom inte i gång i första perioden, men i andra började vi röra på fötterna. Vi hade en otrolig kämpaglöd.

Hur känns det att mer eller mindre redan vara i semifinal?

- Det känns jätteskönt, då kan vi slappna av hela tiden, säger Martin.

Anders Burström