Succélaget kan splittras direkt

SPORTBLADET

Satsningen över: Jag vet inte hur framtiden blir

Foto: SISTA KRAMEN? Damkronorna har gjort succé i OS – men ingen vet vad som väntar framöver. Tjejerna återgår nu till vardagen och för många är framtiden oviss. ”Det här kan vara sista året”, säger Gunilla Andersson.

TURIN. Succé i OS.

Men nu kan laget falla sönder.

– Jag vet inte hur det blir i framtiden, säger Erika Holst.

– Jag ska ta mig en funderare efter säsongen. Det här kan vara sista året, säger Gunilla Andersson.

Damkronorna har gjort en unik satsning inför OS 2006. Troligtvis den största satsning som ett lag gjort tillsammans inför ett mästerskap.

Bara det senaste året har tjejerna legat på läger i 120 dagar för att komma i form.

Med facit i hand har satsningen varit lyckosam och gjort att tjejerna haft möjlighet att satsa på sin idrott till 100 procent. Både bidrag från Svenska Olympiska kommittén och Svenska Ishockeyförbundet har legat bakom satsningen.

Nu är satsningen slut.

Vardag för tjejerna.

Och vill det sig illa kan flera tjejer tvingas att avbryta satsningen på elithockey.

Har varit tjänstledig

Som målskytten Gunilla Andersson.

– Jag ska ta mig en funderare efter säsongen. Det här kan vara sista året. Nästan alla har kunnat spela på heltid och jag har varit tjänstledig från jobbet i och med satsningen på OS, säger hon och fortsätter:

– Jag kan tänka mig att spela vidare. Det är så kul att spela i det här laget, vi har ett ungt och bra lag.

Även storstjärnan Erika Holst är osäker.

– Utan en satsning från förbundet eller SOK blir det svårt för oss att fortsätta på den väg vi är nu. Och någonstans måste jag ha pengar ifrån. Jag vet inte hur det blir framtiden i landslaget, säger Holst.

Levt fram till OS

Hon har tidigare arbetat som gymnastiklärare. Men framtiden är alltså mycket oviss.

– Jag vet faktiskt inte vad jag ska göra. Jag har bara levt fram till den här turneringen. Vad som händer nu är osäkert, säger Holst.

Fixstjärnan Maria Rooth har ett civilt arbete som hon lättare kan kombinera med en landslagssatsning. Hon jobbar som rekryterare på ett kanadensiskt företag som värvar svenska atleter till college i Nordamerika.

– För mig är det inga problem att fortsätta i landslaget. Och jag hoppas att många i det här gänget kan vara kvar. Kanada är inne i en generationsväxling och fortsätter vi att utvecklas kan vi få lättare att slå dem i framtiden, säger Maria Rooth.

Även förbundskapten Peter Elanders vara eller inte vara är osäkert. Hans kontrakt går ut 31 mars med förbundet.