Perlskog – en vinnare 2006

SPORTBLADET

Sportbladets Frank Östergren: ”Han har inlett VM som en vinnare”

Under EM i Portugal var Robert Perlskog en person som gav intryck av att inte må bra.

Två år senare inleder han VM i Tyskland likt en vinnare.

Den tajming som gjorde att Bengt Grive blev lyrisk när Robert Perlskog kom på tal, den är tillbaka. Åter är också konsten att förmedla, att veta när nördinfo kan släppas fram och när spelet ska i detalj följas.

Kanske kan den återerövrade skickligheten förklaras med att han i Jens Fjellström har fått en parter som motsvarar de höga kunskapskrav Robert Perlskog ställer. De verkar också i förväg noga ha diskuterat sina roller, vem gör vad och när.

Ende utmanare är Chris Härenstam. Framlyft till SVT:s nummer ett, trots låg ålder och brist på stora mästerskap. Men ambitionen är stor och kunskapsbanken i nivå med Bo Hanssons. Bristen är rädslan för tystnaden, hur mycket han än vill så är han rädd att hålla tyst i 60 sekunder.

När programledarmuppen i SVT lämnar över till ”Matte” i Tyskland känns det inte naturligt.

Och när väl ”Matte” i Tyskland kommer i bild är det amatör-tv med massor av tekniska missar. Malin Swedberg i vilken jag tidigare anat talang är nu så teatraliskt avslappnad att till och med katterna blir stressade. Krönikören Jonas Karlsson är internt ifrågasatt och när man ser hans insats förstår åtminstone jag varför. En krönikör under ett fotbolls-VM ska ha tyngd och erfarenhet. Denne behöver inte ha sett Stanley Matthews 1938, men åtminstone ha självklara referenser till VM 1958.

Oj, är SVT-sportens kris så djup att man behöver en hovbugningsingtervju i Zlatans Nyheter, nej jag menar Dagens Nyheter, där Albert Svanberg oemotsagd får bre ut sig om hur fantastisk SVT-sporten är.

Magnus Hedman i TV4, en expert som är ”Lasse” med förbundskaptenen är ingen objektiv bedömare.

Frank Östergren