JÄTTE-bra

SPORTBLADET

Ides, 217 cm: De var för små

Vilken jättebra jätte!

I går presenterade sig Akropols stora center Martin Ides i basketligan.

Och vilken premiär det blev.

Ides malde sönder Norrköping och såg till att hemmalaget vann seriepremiären med 84–79.

– De var alldeles för små, de hade inget att sätta emot, säger han.

Foto: en stor stark Akropols 217 cm långa tjeck Martin Ides knäckte Norrköping i Basketligans premiär.

Det skulle bli giganternas kamp mellan 217 cm långa och 125 kg tunga Martin Ides och Norrköpings 215 cm och 100 kg Pawel Mróz. Av den blev intet. Tjecken Martin Ides var helt enkelt för stor, stark och bra. Varken Pawel eller resten av Norrköping hade något att sätta emot Ides.

– Jag är van att spela mot spelare som är lika stora som jag, i ett man mot man spel. Men det behövdes två Norrköpingsspelare för att hålla emot mig. Det blev ett konstigt spel, säger han.

21 poäng

Konstigt – men effektivt. 21 poäng, 14 returer och 3 blockade skott blev Ides imponerande facit. Hans tunga spel under korgen gjorde dessutom att Norrköping fick koncentrera försvaret på honom, vilket öppnade för Gerald Riley och Kingsley Odum som gjorde 36 respektive 10 poäng för Akropol.

Ändå är inte Ides nöjd.

– Nej, jag förväntar mej att bli bättre. Jag kan skjuta bättre och spela mer effektivt. Men det är svårt att spela mot spelare som är så mycket mindre, jag måste anpassa mig, säger han.

Att Ides hamnat i Sverige beror på att han valde speltid framför pengar.

– Jag kunde ha spelat i ett av Italiens bästa lag, jag hade fått kontrakt och allt när Akropol ringde. Men där skulle jag blivit bänkspelare med fem- tio minuters speltid per match. Men för mig är speltid viktigast just nu, därför kom jag hit.

Räddades i sista stund

Ides är bara ett av klubbens klipp. I våras var Akropol nära konkurs, men räddades i sista stund av ett par stora sponsorkontrakt. För första gången har laget dresser med reklam, det finns reklam på spelplanen och det finns minst åtta spelare i laget som kan gå in på planen utan att sänka spelkvaliteten.

Hur långt det kan räcka?

– Hela vägen, vi har potentialen att slå varje lag, säger Martin Ides.

Thomas Arnroth ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket