Stöttar Bahta: ”Förstår att det sket sig”

avErik Karlsson, Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

Meraf Bahta har fått tillåtelse att tävla i EM – trots att hon står misstänkt för dopningsbrott.

Helt rätt, enligt Angelica Bengtsson.

– Jag tycker absolut att hon ska köra, säger 25-åringen.

BERLIN/STOCKHOLM. Meraf Bahta, 29, går fortsatt en osäker framtid till mötes och riskerar två års avstängning om hennes tredje prick i vistelserapporteringen står kvar.

Oavsett utgång av omprövningen kommer hon att delta i friidrotts-EM som planerat, även om hon kan bli av med de medaljer som hon eventuellt vinner i Berlin.

Bland övriga i landslagstruppen är det dock ingen som klandrar löparen, enligt Angelica Bengtsson.

– Det är jobbigt för henne. Jag har också fått prickar förut, och jag har kunnat bli av med prickar. Så jag hoppas verkligen på att hon också ska lyckas bli av med dem, säger stavhopparen som är ett av Sveriges stora medaljhopp.

”Har legitima skäl”

Som exempel nämner Bengtsson hur hon en gång missade ett flyg till Växjö från Stockholm på grund av sjukdom. Genom att kunna bevisa att hon varit på sjukhus och hade en flygbiljett blev hon av med den prick som hon först fick i vistelserapporteringen.

– Det verkar som att Meraf har legitima skäl att bli av med sina prickar också, så jag hoppas verkligen att hon blir av med dem, säger hon.

Om hon inte blir av med dem, tycker du ändå att man ska låta henne tävla?

– Vad jag förstår så öppnas inte utredningen förrän veckan efter EM. Då tycker jag absolut att hon ska köra och sen hoppas på att bli av med prickarna när utredningen har inletts, säger Angelica Bengtsson.

Kritiserar systemet

Friidrottarna är skyldiga att rapportera vart de befinner sig i internationella antidopingmyndigheten Wadas så kallade ADAMS-system. Detta ska uppges för en timme varje dag under en tremånadersperiod och uppgifterna ska skickas in flera veckor i förtid.

Systemet ska inte vara helt lätt att ha att göra med.

– Jag hade hellre velat att man kollar vart min mobil är någonstans dygnet runt. Deras app är så himla jobbig. Den fungerar sällan och den är så medeltida. Så jag kan verkligen förstå att det sket sig.

Meraf Bahta anländer senare till EM än övriga svenska friidrottare och har tränat i schweiziska St Moritz. När hon väl dyker upp kommer hon att välkomnas som vanligt med öppna armar av sina lagkamrater.

– Hon kommer bli lika väl omhändertagen som vanligt. Det är ingen av oss som tror att hon har gjort något dumt, säger Angelica Bengtsson.

1 av 2 | Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM