Mejla

Mats Wennerholm

Wennerholm: Helst vill de bara sopa hela affären under mattan

BERLIN. Meraf Bahtas tredje prick står kvar och nu pekar allt mot att hon blir fälld av dopningnämnden.

Därför måste hon stoppas från att tävla i EM.

Det finns ingen annan utväg, nu finns det inga ursäkter längre.

Allt annat är bara pinsamt.

Beskedet att Meraf Bahtas prick står kvar måste ha kommit som en chock för den svenska lagledningen.

Så sent som i söndags stod Karin Torneklint och meddelade att Merafs tredje prick inte skulle behandlas förrän efter EM. Det var nästan så hon var glad över det. Med två prickar fanns ändå giltiga skäl för att låta Meraf tävla - även om jag aldrig hållit med om det.

Nu kommer beskedet dagen innan hennes första EM-start på 10 000 meter på onsdagen.

Den tredje pricken står kvar.

Jag måste ge dopningkommissionens jurister en eloge för att de tog beslutet innan hon hann ställa sig på startlinjen.

Även om Svenska Friidrottsförbundet fortfarande tänker låta Meraf starta här i EM, måste det finna några vettiga personer i styrelsen som kan riva upp det beslutet. Det borde kallat till krismöte i samma stund de fick beskedet.

Med en tredje prick och en trolig fällande dom, kommer hon med all säkerhet att bli av med både eventuella medaljer och placeringar här i Berlin.

Då blir det riktigt pinsamt för förbundet.

Det handlar inte bara om Meraf, det handlar om respekt mot alla medtävlare här i Berlin. Springer hon hem en medalj, som sedan kan tas ifrån henne, förstör hon för den som rätteligen förtjänat medaljen.

Och så här långt har det tagit bort allt fokus från de andra EM-svenskarna, där många förtjänar att stå i centrum.

Attackerna har redan varit många mot Svenska Friidrottsförbundet och hanteringen av den här frågan.

Inte minst internationellt och redan när Bahtas tredje prick kunde strykas.

Nu när Merafs tredje prick står kvar har hon gjort sig skyldig till ett dopningbrott som ger upp till två års avstängning. En grov dopningöverträdelse som kostat flera internationella stjärnor minst ett års avstängning.

Amerikanskan Brianna Rollins var chanslös när hon stängdes av förra året, en världsstjärna med ett färskt OS-guld på 100 häck i Rio 2016.

Hon var kallad till ett möte med president Barack Obama samma dag som dopningpolisen knackade på dörren till hennes hem.

Inte ens en hyllning från den amerikanska presidenten räckte som ursäkt.

Jag håller fullkomligt med.

Det finns inga ursäkter om man har dragit på sig tre prickar och Meraf Bahta har redan fått sina prickar granskade. Alla tre har fått tummen ner.

Den här regeln finns ju av en anledning och det är att friidrottare inte ska kunna dopa sig under träningsperioderna, utan måste stå under ständig uppsikt och vara tillgängliga för dopningpolisen en timme varje dag.

Ett nödvändigt ont för en sport som höll på att gå under av alla dopningskandaler och där hela stornationen Ryssland fortfarande är avstängd från mästerskapen.

Sverige kan omöjligt se mellan fingrarna om friidrotten ska vara fortsatt trovärdig med sin nolltolerans mot dopningöverträdelser.

Jag har följt det här fallet i ett par veckor nu och bara hört ursäkter från friidrottsförbundet. Från ordföranden Björn O Nilsson och nedåt.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Ordförande Björn O Nilsson.

Har det inte varit rapportsystemet det varit fel på, så har det varit skriv- och lässvårigheter och sjukdom - trots att Meraf inte lämnat in rapporterna själv.

Ursäkter, ursäkter, ursäkter.

Det har varit än det ena och än det andra och jag har fått känslan av att friidrottsförbundet helst skulle vilja sopa hela affären under mattan.

De har sannerligen inte tagit det här fallet på minsta allvar.

Rena strutsmentaliteten där man vägrar se allvaret i det som nu drabbat dem själva.

Jag är inte ett dugg förvånad att det finns andra länder som skrattar åt oss.

avMats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM