Bryter tystanden i natt: ”Varit tufft”

Nobbade media – uttalde sig i natt

avErik Karlsson, Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

BERLIN/STOCKHOLM. Efter att ha tagit emot sin kontroversiella bronsmedalj i Berlin valde Meraf Bahta återigen att nobba skrivande media.

Men i natt uttalade hon sig – på Instagram.

”Det har varit väldigt tufft sista veckorna och er kärlek betyder allt”, skriver hon.

Trots en turbulent uppladdning inför EM i Berlin lyckades Meraf Bahta i går kväll springa hem ett brons på 10 000 meter.

29-åringen deltar i mästerskapet trots en pågående dopningsutredning som riskerar att sluta med en avstängning och att hon tvingas ge tillbaka de medaljer hon erövrar.

– Det har varit jobbigt. Väldigt jobbigt och tufft. Men det är ingenting jag kan göra något åt. Jag måste vara stark och kämpa. Jag kan ändå inte göra något åt det, sa Bahta till SVT efter loppet på 10 000 meter.

För skrivande press yttrade hon dock inte ord och gick rakt igenom den mixade mediezonen.

Och efter att hon i dag fick ta emot sin bronsmedalj på torget Breitscheidplatz i västra Berlin valde hon återigen att inte uttala sig för den skrivande pressen. I stället lämnade hon prisutdelningen, efter att ha tagit några bilder, tillsammans med mentala rådgivaren Christian Augustsson.

– Hon är jätteglad för sin medalj. Hon känner sig jättenöjd med sitt lopp efter den bakgrund som har varit, säger friidrottsförbundets presschef Hillevi Thor.

Nu är det andra gången som hon nobbar skrivande press. Kan du förklara varför?

– Hon får avgöra det själv. Hon har uttalat sig i SVT och Radiosporten, så det är inte som att hon inte har uttalat sig. Hon känner sig nöjd med det och känner att hon vill gå vidare och ladda mot sitt 5000-meterslopp.

”Tycker att hon ska vara öppen”

Vad skulle kunna bli värre av att svara på frågor om en medalj som man är glad över?

– Hon känner att det är så här hon vill göra och det får du respektera efter det som har hänt tidigare. Hon har gjort uttalade kring hur hon ser på den här situationen. Det är ingenting nytt som har hänt.

Det har ju hänt något nytt. Hon har vunnit en medalj på ett EM...?

– Jo, det har hon gjort och det har hon uttryckt sin glädje över.

För svensk friidrotts skull, hur ser du på att en av era medaljörer väljer att inte vill prata med press? Är det bra för svensk friidrott?

– Hon medverkade i press, tycker jag. Det här är en speciell situation. Jag tycker att hon har gjort sina uttalanden både om sin medalj och det som har varit.

Du tycker det är rimligt att hon inte pratar med oss?

– Jag tycker att hon ska kunna ha makt över det själv som aktiv. Vi tycker att hon ska vara öppen och prata med media. Men det finns också ett avvägande som man som individ ska kunna göra, säger Hillevi Thor.

”Glad och stolt”

Vid midnatt, svensk tid, kom ett uttalande från Meraf Bahta på Instagram.

”Jag är glad och stolt att jag kämpade mig till en medalj. Tack till min tränare och alla som stöttar mig. Det har varit väldigt tufft sista veckorna och er kärlek betyder allt”, skriver hon.

29-åringen ska enligt planen springa final på 5 000 meter på söndag.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM