Håkansson: Succé – men orosmoln finns

Går inte att spela padel bättre än det som visats upp

Av: Johan Håkansson

Publicerad:
Uppdaterad:

BÅSTAD. Det är lätt att lägga sig platt för den enorma succén. Fullsatta läktare, prinsen som prisutdelare, drömpadel och en sol som aldrig har velat sluta skina.

Samtidigt svävar ett otäckt orosmoln där uppe över Båstad.

Ett moln ingen riktigt vill tala högt om.

Padel har vuxit så det knakar i Sverige de senaste åren. Ändå var det ingen som visste om Sverige verkligen var redo för en World Padel Tour-tävling redan 2018.

Nu vet vi.

Sverige var inte bara redo. Kanske fick rent av bevittna sportens riktigt stora genombrott internationellt. Det här var veckan när padel på allvar lämnade sin trygga vrå i Spanien och Argentina och gav sig ut i den stora, vida världen för att emottas som en kung.

Stämningen påminde om en DC-fajt på 80-talet

Arrangörerna har haft en löjlig tur med vädret, vilket givetvis har bidragit. Men det är ändå imponerande att en så ny sport som padel kan fylla Båstads tennisstadion till sista platsen och skapa en stämning som snarast påminde om en Davis Cup-match på 80-talet.

Publiken fick sin drömfinal och den fick också se världsettorna Fernando Belasteguin och Pablo Lima bli historiska vinnare i den första Swedish Padel Open efter en final som stundtals var overkligt bra. Det går helt enkelt inte att spela padel mycket bättre.

Prinsen Carl Philip delade ut pris, spelare och WPT-presidenten hyllade tävlingen reservationslöst och pratade om den bästa publik de någonsin sett. Allt var liksom perfekt.

Åtminstone på ytan.

För sanningen är att höjdare suttit i hemliga möten under veckoslutet för att diskutera den bomb som briserade i padelvärlden sent i torsdags. Det var då som miljardären Fabrice Pastor från Monte Carlo gick ut med att han tänkte starta International Padel Tour, en ren konkurrent till World Padel Tour. Som dessutom ska ledas av Thomas Johansson, Sveriges senaste Grand slam-vinnare i tennis.

Besked som skakade om Båstad

Flera toppspelare gick ut på Instagram samma kväll och visade sitt stöd till den nya touren, vilket skakade om hela sporten.  För arrangörerna i Båstad kom detta närmast som en chock. Båstad har skrivit ett femårskontrakt med World Padel Tour och ser detta som ett långsiktigt projekt som ska växa för varje år. Men vad händer om toppspelarna väljer bort WPT och i stället väljer Pastors nya tour? Vad finns det då kvar till Båstad?

Jag pratade med WPT:s sportchef Hernan Auguste om detta, men WPT har helt klart bestämt sig för att utåt inte prata om det krig som nu pågår bakom stängda dörrar. De säger att de fokuserar på sitt och att de tänker göra touren ännu bättre. Samtidigt var de mäkta irriterade över att Pastor valde att göra sitt utspel mitt under succéveckan i Båstad, vilket garanterat inte var någon slump

- Men det är typsikt den mannen. Han gillar ”big noice” i media, sa Auguste.

Konferencier Patrick Ekwall, H.K.H. Prins Carl Philip och Kristina Gustavsson efter finalen i Swedish Padel Open.
Foto: Bildbyrån
Konferencier Patrick Ekwall, H.K.H. Prins Carl Philip och Kristina Gustavsson efter finalen i Swedish Padel Open.

Vi måste avvakta för att se vilken väg allting tar. Kanske kan de båda tourerna samsas, ungefär som i golfen. Eller så blir det fullt krig där världsspelarna tvingas välja. Mardrömmen skulle vara om hälften av topp 20-spelarna hamnade på en tour och den andra halvan på en annan. Det vore ett dråpslag för Båstad.

Flera möten om framtiden

World Padel Tour är privatägt och drivs av en familj som äger ett stort ölmärke i Barcelona. Kritikerna säger att familjen bara använder touren för att marknadsföra sitt öl och att sporten och spelarna förtjänar något bättre.

WPT:s president Ramon Agenjo flög in till Båstad, förmodligen på grund av den uppkomna situationen och enligt uppgifter har han suttit i flera möten.

När turneringen var över höll han ett hyllningstal på engelska till arrangörerna och Båstad, där han avslutade med att höja en Mandelanäve i luften och säga:

- Vi ses nästa år!

Frågan är bara i vilken form. För ingen kan i dag veta vad World Padel Tour är om ett år.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN