Lewis Hamilton har pole position i Ungern GP

avAnna Andersson

Lewis Hamilton slog tillbaka i Ungern.

Och tog pole position i regnet.

– Detta kunde vi inte förvänta oss, säger britten.

Det regnade inför kvalet till Ungern GP i F1 och den upptorkande banan ställde till problem för flera förare redan i Q1, men Marcus Ericsson tog sig vidare som siste man till den andra kvalomgången och slog sin teamkollega Charles Leclerc som var 17:e man.

– Det var väldigt svåra förhållande med regnet som kom och gick. Då är det lätt att göra misstag och det handlar om att vara på rätt ställe vid rätt tillfälle, säger Marcus Ericsson till Viasat Motor.

Väl i Q2 kom regnet tillbaka och när det tilltog hade Ericsson ingen chans att ta sig vidare.

– Jag hade lite otur och fick gulflagg på mitt första försök och sedan kom så mycket regn att det inte gick att förbättra sig. Nu måste vi kolla på varför vi var sist av alla ut på banan i Q2, vi ligger långt ner på depårakan och bör vara snabbare ut, säger svensken som startar Ungern GP från ruta 14, intill Nico Hülkenberg.

– Allt kan hända i morgon. Bilen kändes bra när vi körde våra longruns. Är det varmt och torrt tror jag att vi kan vara riktigt starka, vi fungerade även bra i regn och jag tror att goda chanser att slåss om poäng.

Foto: Zsolt Czegledi / TT / NTB Scanpix

Hamilton visar form i Ungern GP

Under den sista kvalomgången, Q3, tilltog regnet. Bäst av alla körde VM-ledaren Lewis Hamilton, Mercedes, som tog pole position 26 hundradelar före sin teamkollega Valtteri Bottas.

– Detta kunde vi inte förvänta oss. Ferraris bilar såg så starka ut under träningarna, men sedan öppnade himlens portar sig och det blev en rejäl fajt, säger Lewis Hamilton till publiken efter kvalet.

– Det var enormt svårt där ute. Först var det torrt, sedan blev det allt blötare och det var svårt att hitta bromspunkterna och fästet för det var olika varje varv. Inte för att jag kan dansa balett, men det kändes som om jag gjorde det. Man tassade fram på tårna, det var olika förutsättningar varje varv.

Otur för Räikkönen

Ferraris bilar med Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel delar andra startled.

– Bilen var absolut tillräckligt bra för att ta pole position, men jag hade lite otur med de sista setet däck. Jag hamnade bakom en av Haas bilar och det var omöjligt att se någonting i regnet, säger finländaren.

– I morgon är en ny dag och det är klart att vi ska ge allt.

Ungern GP startar i morgon söndag klockan 15.10.

F1-bloggen med det senaste snacket inför Ungern GP i F1

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM