BRAGDEN I NATT

Rookien Nordqvist skrev golfhistoria: ”Det är en helt fantastisk känsla”

Strax efter halv ett i natt var sensationen ett faktum.

Anna Nordqvist, 22, vann LPGA-mästerskapen – i sin sjätte proffstävling.

– Det kommer att ta några dagar att förstå det här, sa hon och firade segern med sina allra närmaste.

I natt skrev Anna Nordqvist golfhistoria. Med en birdie på det sista hålet säkrade hon segern i LPGA-mästerskapet 2009 – med hela fyra slags marginal.

Nordqvsts seger tar sig utan problem in på listan över tidernas största skrällar. Tävlingen var bara henne sjätte som proffs och hennes tidigare bästaplacering var en 17:e plats i april.

”Är mållös”

Frågan är om ens själv vet hur stor hennes prestation är? Närmaste väninnan och kollegan Louise Stahle var den första som gratulerade vid 18:e green och frågade med ett skratt:

– Fattar du vad du gjort?

– Nej.., svarade Anna.

Och när Nordqvist några minuter efter segern skulle försöka sammanfatta känslorna inför världens tv-tittare lät det så här:

– Herregud... Jag är helt mållös.

Ute på banan hade hon desto mer att säga. Som mest hade hon fem slags ledning och segern visade sig till slut vara helt ohotad.

När världens hetaste golftjej sent i natt mötte media var hon tagen och försökte känna efter:

– Det är en fantastisk känsla. Jag tror inte jag förstår att jag faktiskt vunnit en major. Jag har ju bara försökt fokuserat på mitt spel...

– Men visst har jag varit nervös.

Nordqvist berättade också att hon kämpat hela våren för att få chansen på USA-touren, som nyblivet proffs:

– Jag har försökt kvala in i turneringar men inte lyckats och det har varit frustrerande att vara på plats men inte få spela...

Firade i natt

Nu kan Anna Nordkvist spela vilka turneringar hon vill de närmaste åren. Och hon kan ställa in det planerade kvalet till US Open som hon skulle ha spelat redan under måndagen.

– Blir skönt. Då slipper jag gå upp tidigt.

Därför kunde hon inatt fira tillsammans med en hel grupp nära vänner, där tränaren Katarina Vangdal just flygit in från Sverige. Och champagnefesten efter segerputten på sista green var säkert ett av många glada samtalsämnen:

– Det var grymt, sa Anna inatt.

Men det smakade säkert bra, på mer än ett sätt. Segern i LPGA-mästerskapen gav 2,3 miljoner kronor i förstapris. Och ett eget kapitel i golfens historieböcker.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN