”Bara början”

SPORTBLADET

Femton år och bäst i världen – och Sjöström ska bli ännu bättre: ”Efter i dag vet man inte”

Foto: Skapt för simning Sarah Sjöström har verkligen prickat formen till VM. ”Jag har aldrig toppat förut. Men nu har jag märkt att det är ganska stor skillnad. Man känner sig starkare i vattnet, det är inte lika trögt”, säger hon själv.

ROM. När simmare slår världsrekord och blir världsmästare brukar det vara en stor, snygg slutpunkt.

Sarah Sjöström, 15, är ingen vanlig simmare.

– Det här är början, vi får se vad som händer sen. Efter i dag så vet jag att jag aldrig kan veta vad jag kan göra, säger hon.

Foto: På EM 2008.

Efter Miraklet i Rom ställde alla samma frågor om och om igen, på många olika språk:

Hur är det möjligt?

Hur kan en femtonåring kapa sitt personliga rekord med sex sekunder på ett par år, och gå ifrån att vara en mellanstadieunge som vill sluta simma till att vara världens snabbaste fjärilsimmare?

– It’s awesome. Det är helt sjukt. Jag fattar det inte, sa Sarah Sjöström själv till den internationella pressen, innan hon pekade mot sin tränare Carl Jenner.

– Det är han som har hjälpt mig.

”Det är unikt”

Det är både sant och inte sant. Jenner, en engelsman som träffade en svensk kvinna i Brighton, blev förälskad och flyttade till Sverige, har förstås betytt oerhört mycket för Sarah Sjöströms utveckling de senaste åren – men hennes oerhörda insats i går kräver ju fler svar än så.

Vad ligger bakom utvecklingen? Vad betyder bragden? Varför lyckades hon i finalen?

Och, kanske framför allt: Var går gränsen för hur bra hon kan bli?

Sportbladet träffade Sarah Sjöström och hennes närmaste vid bassängkanten efter guldloppet, för att få svar.

– Så här precis efter finns ju alltid risken att man glömmer, men... nä, jag är rätt säker på att det här är unikt, sa förbundskaptenen Thomas Jansson.

– Det här är en stor händelse för svensk idrott och svensk simning. Det var längesen vi såg en simmare ta klivet upp i den absoluta världstoppen. Det här kommer att öka intresset, sa förbundsordföranden Sven von Holst.

Har nött teknik

Och hemligheten?

Den ligger i en kombination av filmkameror, tekniknötning, viktträning, en perfekt simmarkropp och en suverän mentalitet.

För ett drygt år sedan vann Sarah Sjöström EM

efter ett tekniskt kantigt lopp. I går var hon klasser bättre i både vändningar, start och målgång.

– Vi har jobbat oerhört mycket med tekniken tillsammans med Magnus Kjellberg. Mycket filmning, mycket tekniksimning, berättar Carl Jenner.

Magnus Kjellberg är utvecklingsansvarig inom svensk simning, med ansvar för att Sverige hänger med när det gäller moderna träningsformer.

Sarah Sjöström har fått chansen att utvecklas i sin takt, samtidigt som hon härdats i internationella tävlingar. Hon vann EM som fjortonåring, simmade OS sommaren efter, och lärde sig av det.

– Hon är smart, hon lär sig väldigt fort, säger Carl Jenner.

Hade det här varit möjligt utan OS?

– Nej, det tror jag inte. OS var viktigt för henne. Hon hade många bra simningar i sig i OS, men fick inte ut dem.

I går kunde Jenner också avslöja vilken målsättning han och Sarah Sjöström satt upp inför VM.

Den var kanske lite låg.

– Målet var bara att vara topp-tre bland europeiska tjejer, det var en rimlig målsättning. Första loppet var att gå vidare, andra loppet var målet att gå till final men... efter semin blev allt lite mer komplicerat.

Sarah Sjöström slog världsrekord där, och gjorde om det i finalen.

”Jag var chockad”

– Grejen är att det går inte att beskriva hur det känns. Jag var ju chockad, jag visste inte att jag hade en sån kapacitet, att vinna på den tiden, säger Sarah.

Sarah Sjöström har mycket kvar att upptäcka, hon säger att hon inte vet hur snabbt hon kommer att kunna simma, men att det ska bli spännande att undersöka det.

Och hon säger det ståendes vid en VM-bassäng.

Med en guldmedalj om halsen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning