Renault lämnar F1

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Blir nästa stall att bli övertagna

GAMMAL SYN Nästa år tar Prodrive över Renault.

Renault försvinner från F1-scenen.

Prodrive och David Richards tar över teamet.

I går tog Renaults styrelse ett beslut om framtiden.

Och teamet stannar i F1, men under ett annat namn. Enligt Motorsporttotal tar Mangrove Capital Partners och Prodrive över teamet, men Renault kommer inte att sälja sitt F1-stall.

Står för kostnaderna

Istället låter man Mangrove ta över den operativa ledningen, de kommer att stå för kostnaderna inom teamet och tar hem en eventuell vinst.

Bakom Mangrove står affärsmannen Gerard Lopez, som var med och bjöd på BMW i somras och som även har managementfirman Gravity.

Det sistnämnda företaget har bland annat kinesen Ho-Pin Tung i sitt stall och det var med andra ord ingen tillfällighet att han fanns med under veckans rookietester i Jerez.

Richards får viktig roll

Mangrove är även på väg att skriva ett avtal med den ryska mobiljätten MegaFon och därför är det inte omöjligt att den ryske föraren Vitaly Petrov blir teamkompis med Robert Kubica. Polacken har ett kontrakt med Renault och eftersom de fortfarande äger teamet kan han inte bryta det.

Provdrive och David Richards kommer att få en viktig roll, enligt både franske L'équipe och tyska Motorsporttotal har han ett avtal med Mangrove om att leda teamet. Richards var mellan hösten 1997 och hösten 1998 teamchef för Benetton, Renaults föregångare i F1.

Nu kan han alltså vara på väg tillbaka till fabriken i Enstone.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1