”Jag blev helt chockad”

Bortdömd kuban gick till attack – domaren till sjukhus

Här sätter en ursinnig Angel Matos en spark rakt i ansiktet på Chakir Chelbat.
Här sätter en ursinnig Angel Matos en spark rakt i ansiktet på Chakir Chelbat.

Här sparkar den kubanske taekwondo-deltagaren Angel Matos till svenske domaren Chakir Chelbat som lämnade mattan blodig och tvingades sy fyra stygn.

– Jag lyckades backa lite men blev ändå träffad. Min läpp sprack, säger Chelbat till sportbladet.se.

Det var efter att Angel Matos dömts bort i sin bronsmatch för att ha tagit för mycket tid på sig för att behandla ett skadat ben. I taekwondo får man en minut på sig och och när den tiden rann ut dömdes Matos som förlorade. Han rusade upp på mattan, började knuffa domaren och attackerade honom senare med sparkar.

– Jag blev helt chockad. Jag har aldrig upplevt något sådant här, säger Chelbat.

Och det var inte bara Matos som attackerade Chelbat utan även den kubanske coachen.

– Coachen knuffade mig och skrek och hotade mig.

Vad skrek han?

– Han skrek att han skulle döda mig. Ta livet av mig. Såna saker. Sen plötsligt kom sparken mot min mun. Jag lyckades backa lite men blev ändå träffad. Min läpp sprack.

– Allt gick så snabbt. Sen kom det folk emellan och det var säkerhetsvakter och allt möjligt.

Har du upplevt något liknande?

– Aldrig någonsin.

Chelbats andra OS

Kubanen spottade sedan på mattan innan han eskorterades ut. Chakir Chelbat från Trelleborgs Taekwondoklubb dömer sitt andra OS. Han var även med i Aten 2004. Han var en av 29 domare som togs ut av 350 aktuella.

– I OS får bara de bästa av de bästa döma, man måste vara oerhört stark fysiskt och psykiskt, miljarder människor kommer kanske att titta på just den lilla stunden man dömer, man måste vara otroligt välbalanserad och klara pressen, sa Chelbat till Lokaltidningen sedan han blivit klar för sitt andra OS.

Väldigt besviken

Chelbat fördes till sjukhus där han tvingades sy fyra stygn i den skadade läppen. I övrigt mådde han fysiskt helt okej, men han var skakad av det oväntade överfallet. Exakt vilket straff kubanen kommer att få är inte officiellt, men alla rekommendationer talar om avstängning på livstid.

– Han har fått det straff han förtjänar, säger Chelbat.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN