Publicerad:
Uppdaterad:

Spelarna som varit skillnaden

Av: Lars Nylin, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

De tio viktigaste senaste tio åren

Foto: Viktiga Spelarna som betytt det lilla extra för sina lag under de senaste tio åren.
1 av 2 | Foto: Nummer 1 Anders Svensson är den spelare som betytt mest för sitt allsvenska lag under de senaste tio åren.

Efter en ofrivillig paus – det hände visst något i ett regnigt Alperna – har allsvenskan startat igen. Hög tid alltså att skapa nya legender och ikoner i den hetaste av svenska ligor.

Sportchansen ger utgångspunkterna genom att släppa Lars Nylin fri med listan: Allsvenskans viktigaste spelare de senaste tio åren.

1. Anders Svensson, Elfsborg
De som är elaka säger att Anders Svensson är själva sinnebilden av en allsvensk stjärna som nöjer sig med att vara just detta. Som tvekar och backar när den tuffa världen där ute är elak och bara applåderar åt såna som Kim Källström.

Men andra, de borde vara många fler, jublar över att en så stor spelare gjort en så viktig insats för allsvenskans status. Och för Elfsborg, detta är inte minst viktigt eftersom den högsta ligans storhet i ett pytteland som Sverige bygger på att det ständigt kommer kaxiga utmanare från landsorten.

2. Kim Källström, Häcken, Djurgården
Ibland kan det tyckas som att Kim Källström trots att han bara är 25 år har spelat två hela karriärer. Det blir så när man slår genom som 16-åring och regerar i allsvenskan vid 17. Så ung gjorde den Sandvikenfödde ynglingen sensation genom att i debuten för Häcken – lämpligt nog i ett derby mot Göteborg – göra sitt premiärmål.

Men det var som hörnsten i Djurgårdens ambitioner att bli ett svenskt Ajax som Källström var viktigast under sina första allsvenska år. Vi skriver "första" eftersom det känns som att den här killen längre fram kommer att göra en allsvensk karriär till. Minst.

3. Zlatan Ibrahimovic, Malmö FF
Givetvis finns svensk fotbolls viktigaste ikon även bland allsvenskans viktigaste spelare det senaste decenniet. Trots att Rosengårds finaste bara spelade en handfull allsvenska matcher för Malmö våren 2001. Zlatan är viktig eftersom Zlatan är Zlatan. En generation kommande storspelare nöjer sig med den sanningen. Den duger även för Sportchansen.

4. Stefan Rehn, Djurgården
Killen som lyckats med konststycket att bli hjälte hos två diametralt motsatta storstadsrivaler – Göteborg och Djurgården – är tredubbelt kvalificerad. Dels i allra högsta grad som spelare: jämte Kim Källström var Stefan Rehn motorn när Djurgården ett slag 2002 antydde internationella kvalitéer. Hans senare insatser som tränare har knappast försvagat hans aktier. Tre gånger har Rehn blivit svensk mästare iklädd overall.

5. Niclas Alexandersson, IFK Göteborg
När Niclas Alexandersson 2004 kom hem från sitt Englandsäventyr var han i princip redo för ATP. Istället fick hallänningen en lidnersk knäpp och blev snarast bättre. Det tog honom till EM 2004 och 2008 liksom VM 2006. Men framförallt bidrog han till att de knäande tungviktarna IFK Göteborg åter visade upp åtminstone konturer av den klubb som – med Alex i laget – var den senaste/sista svenska klubben att äga Europa. 2007 räckte det till guld för Blåvitt.

6. Nebojsa Novakovic, AIK
Han kom från Djurgården. Men det var i AIK som Nebojsa Novakovic blev en av de viktigaste allsvenska spelarna de sista tio åren. Han blev det inte främst för sina centrala mål. Som volleyn mot Örebro 1998 som valdes till årets vackraste i allsvenskan.

Han blev det inte för att han var "bästa" målskytt – totalt fem mål – i ett AIK som samma år blev svenska mästare trots att de bara mäktade med 25 mål på 26 matcher. Novakovic blev det framförallt viktig då han var spelaren som slutligen fick allsvenskan att tippa över från folkhemsbakvatten till fest. Det gjorde "Nebo" genom att hösten 1998 avgöra derbyt AIK-Hammarby – matchen som på allvar gjorde fotbollen glödhet i Stockholm och därefter i hela landet.

7. Afonso Alves, Örgryte, Malmö
Målspottaren från Belo Horizonte är det BÄSTA allsvenskan visat upp det senaste decenniet. Men han är även VIKTIG som symbol för att en import kan nå hela vägen, trots en mellanstation i serien som är rankade som nummer 23 i Europa. I första hela matchen för Örgryte gjorde Alves hattrick mot Djurgården borta.

Totalt blev det mäktiga 51 mål för ÖIS och Malmö FF. Innan han drog vidare i en karriär som förra året gjorde honom till sjumålsskytt för sitt holländska lag och efter transfer till Premier League (Middlesbrough) blev han även landslagsman för sitt Brasilien. Vem han ersatte? Kaká, känn på den.

8. Tommy Jönsson, Halmstad
Halmstad har knappast saknat offensiv ammunition under de tio år som gått sedan Fredrik Ljungberg lämnade Örjans Vall. Men försvar är bästa anfall och utan en defensiv bemanning som har kunnat dämma upp Nissan hade HBK aldrig blivit ett av de statistiskt bästa lagen under decenniet.

Ni vet namnen: Petter Hansson, Tomas Zvirgzdauskas, Per "Texas" Johansson, Michael Svensson, Peter Larsson, etc. Men hela tiden har Tommy Jönsson ändå varit klippan som fortet Halmstad vilat på. "Att spela utan Tommy är som att spela schack utan kungen" har tränare Janne Andersson sagt. Lyckligtvis för HBK fanns kungen oftast på plats. Det räckte under decenniet till ett SM-guld och ytterligare tre platser bland de fyra främsta. Då är man viktig, MYCKET viktig.

9. Kennedy Bakircioglü, Hammarby
Vad som är viktigt för Hammarby behöver inte nödvändigtvis vara det för allsvenskan. Men med Kennedy sammanföll dessa intressen. Bajenfansen fick en spelare som uppfyllde nedärvda myter om bollbohemernas förlovade klubb och dessutom serverade de bollar som Peter Markstedt och Andreas Hermansson skapade guld av. Vi andra fick en sorts entertainer som behövs när de allsvenska planerna tycks evigt gråskaliga och Max von Schleebrügge plötsligt framstod som en sambalirare vid jämförelse med sina kollegor.

10. Bengt Andersson, IFK Göteborg
Viktiga allsvenska målvakter. En gång en vara som producerades i överflöd. De senaste tio åren motsvarar bara en målvakt bilden av en säker sista allsvensk utpost. Andersson stod i Blåvitt hela perioden och avrundade begåvat med ett allsvenskt guld som han starkt bidragit till. Att det bara blev 11 A-landskamper kan bland annat skyllas på att just här motsade Lasse Lagerbäck plötsligt sin idé om att erfarenhet går före ungdomlig entusiasm.

Notera att listan gäller för åren 1998 till 2007. Trohet mot allsvenskan har belönats men enstaka punktinsatser – som Zlatans – har räknats som förmildrande omständighet.
Bubblare: Mattias Jonsson, Andreas Andersson, Henrik Rydström, Magnus "Turbo" Svensson, Dede Anderson, Max von Schleebrügge, Henrik Larsson och – självklart! - Daniel Andersson.

Publicerad:
Publicerad: