Filadomen drabbar svensk brottning hårt

avDaniel Sjöberg

SPORTBLADET

Förbundet överklagar

Bråket mellan Ara Abrahamian och internationella brottningförbundet, Fila, slår hårt mot svensk brottning.

Nu kan två viktiga tävlingar tvingas att ställa in.

Men svenska brottningförbundet tänker överklaga.

– Ja, det kommer vi att göra, säger ordföranden Jan Holmqvist till sportbladet.se.

Foto: Foto: JIMMY WIXTRÖM
SLUTBROTTAT IOK valde i går att diskvalificera Ara Abrahamian.

När sportbladet.se tidigare under torsdagen talade med Jan Holmqvist hade han inte fått översättningen av gårdagens dom mot Ara Abrahamian, dennes coach Leo Mylläri och det svenska brottningförbundet. Nu vet han att Filas dom är mycket hård. Förutom kraftiga böter på nära en halv miljon kronor att fördelas mellan de tre nämnda parterna så får Sverige under två år inte arrangera några internationella tävlingar, något som redan nu kan få konsekvenser.

– Vi har ju Cup Haparanda i slutet av november som flera brottare redan bokat in och sedan har vi Lady Open i Klippan. De här är två oerhört viktiga tillfällen för våra svenska brottare att få möta internationellt motstånd. Sedan är det givetvis ekonomiskt viktigt så det här drabbar väldigt många som är helt oskyldiga, säger Holmqvist till sportbladet.se.

Överklagar domen

Förbundet kommer att överklaga domen, men bara för att det beslutet är fattat så är inte problemen lösta. Det är mycket som Holmqvist och hans kollegor måste ta reda på innan man går vidare.

– Till exempel måste vi veta om vi ska betala böterna redan innan vi överklagar eller om det är så i Sverige att det skjuts upp till dess att man inte kan överklaga mer. Detsamma gäller för tävlingarna. För om vi ska ligga ute med de här pengarna och dessutom inte få arrangera tävlingar på ett och ett halvt år som det kanske tar för oss innan vi får igenom vår överklagan så är det otroligt hårt, säger han.

Vad säger du om domen som sådan?

– Det man kan konstatera är att man blir förvånad över att man straffas både med ett bötesstraff och med avstängning.

Exakt vilken betydelse det här kommer att få för Sveriges förhoppningar om att få VM 2011 återstår att se, men mästerskapet påverkas åtminstone inte av avstängningen eftersom det går först om tre år.