Tennis

Lennart Bergelin död

Av: 

Tobias Österberg

Sportbladet.se

SPORTBLADET

”Han var jättestor”

Lennart Bergelin, en av de största profilerna inom svensk tennis, har avlidit efter en kort tids sjukdom i en ålder av 83 år gammal. Maria Strandlund, expertkommentator på Eurosport, hyllar tennislegenden.

– Det är svårt att förstå vad han har betytt för svensk tennis, säger hon till sportbladet.se.

Lennart Bergelin och Björn Borg jublar när segern i Davis Cup är klar. Året var 1975 och segern var Sveriges första i turneringen.
Lennart Bergelin och Björn Borg jublar när segern i Davis Cup är klar. Året var 1975 och segern var Sveriges första i turneringen.

Allra mest känd blev Lennart Bergelin som tränare för Björn Borg. Han var Borgs personlige tränare mellan 1971 och 1983 och tillsammans la de grunden för det som kom att bli det svenska tennisundret.

– Precis så var det och det går inte att överskatta det. Både som spelare och som coach var han en av de största, säger hon.

Stor respekt

Nu för tiden byter de flesta tennisspelare i världstoppen coach med jämna mellanrum. Borg och Bergelin höll ihop under hela Borgs karriär som världsstjärna då det bland annat blev fem raka Wimbledon-titlar.

– De hade en väldigt stor respekt för varandra och jag tror att de tillät varandra att utvecklas. Borg som spelare och Lennart som coach. Hittar man något som fungerar så ska man hålla fast vid det, säger Strandlund.

Bergelin var också kapten för Sveriges Davis cup-lag under fem år. Det var under hans ledarskap som Sverige tog sin första DC-titel 1975.

En av de största

Själv var han rankad bland världens tio bästa amatörspelare mellan 1946 och 1955 och blev förste svensk att vinna en Grand slam-titel – Franska mästerskapen i dubbel 1948 tillsammans med Jaroslav Drobny.

– Vi ska minnas honom som en bra person och som en av svensk tennis största, menar Maria Strandlund.

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Tennis

ÄMNEN I ARTIKELN

Tennis