Kungen av Göteborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Thed Björk suverän segrare i dagens STCC

Prins Carl Philip får ursäkta, men just nu är det Thed Björk, 27 år, som är kungligheten man pratar om i STCC.

Björk körde ett suveränt race i det första svenska stadsloppet i Göteborg och bärgade 10 viktiga poäng i STCC-mästerskapet.

Thed Björk.
Foto: Johan Palmér
Thed Björk.

Björk startade loppet från andra startruta bakom Robert Dahlgren, 28 år, som tog en sensationell pole position, nyss utskriven från Sahlgrenska sjukhuset med svåra smärtor efter att ha kraschat på fredagsträningen.

Publiksuccén ett faktum

Stadsloppet sågs på plats av runt 30 000 åskådare, med andra ord fullsatt, och bjöd på tät och händelserik racing med ovanligt många omkörningar för att vara en stadsbana.

Det började redan på första varvet när fältets nestor, den 47-årige Jan "Flash” Nilsson, blev inblandad i en incident med Roger Eriksson. Säkerhetsbilen kallades in för att banfunktionärerna skulle få forsla bort Erikssons bil. Flash lyckades återuppta loppet och kunde sedan från sista plats köra upp sig till en efter omständigheterna fin sjundeplats.

Under loppets första tredjedel uppvaktades ledaren Dahlgren kontinuerligt av Björk men när Dahlgren på det 18:e varvet gick in för sitt obligatoriska depåstopp såg Björk sin chans och satte full fart fram till sitt depåstopp på varv 25.

Björk lyckades komma ut ur depån precis framför Dahlgren som kom i full fart med varma däck, men Björk körde kallt och rutinerat och lyckades hålla Dahlgren bakom sig under de kritiska första kurvorna tills hans egna däck fått upp temperaturen.

Vid den tidpunkten var det tekniskt sett Robin Rudholm som ledde loppet, men eftersom Rudholm ännu inte varit i depå behövde Björk i praktiken bara bevaka sin position för att slutligen ta målflagg i suverän stil.

”Skitbra med andra ord”

– Helt otroligt, fy fasiken vad skönt! Nu ska vi fira, utbrast Björk efter målgång. Det känns otroligt skönt. Nytt och spännande med stadslopp och mycket folk på läktarna, skitbra med andra ord. Vi hade en lite kul taktik och valde att gå in tre varv efter Volvon [Robban Dahlgren]. Jag var precis före ut ur depån.

På ärevarvet efter loppet fick Björk sällskap av veteranen Fredrik Ekblom. Hade det inte varit för att Ekblom hade tagit en tredjeplats hade Björk lett mästerskapet men det är ingenting som lägger sordi på stämningen efter en dag som denna.

– Fantastisk skönt att bara vara en poäng bakom Fredrik i tabellen. Han tar alltid poäng och man är aldrig förvånad när man ser honom i Victory Car.

Lika glad var inte Dahlgren, som efter sin hjälteartade insats blev påkörd av Tomas Engström och tvingades bryta med trasig framvagn. Stallet hade jobbat hela natten med hans bil efter den kraftiga kraschen på fredagsträningen och det kändes självklart snöpligt att avsluta på det här sättet.

Segern var Björks andra i årets mästerskap, den första kom på Mantorp och markerade en stor framgång för Honda som ju även fick se Tomas Engström ta en fin fjärdeplats.

Ställningen i mästerskapet tätnar nu alltmer inför nästa lopp på Sturup Raceway den 29 juni.

Totalställning STCC

1. Fredrik Ekblom, 30 poäng

2. Thed Björk, 29

3. Richard Göransson, 27

4. Robin Rudholm, 26

6. Thomas Schie, 15

7. Jan Nilsson, 15

Joakim Tärnström

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport