Nivån räcker inte till en medalj i Peking...

SPORTBLADET

VÄSTERÅS. Tyvärr, Carro.

Jag tror inte det blir någon medalj i OS.

De andra tjejerna är helt enkelt för bra.

Tresteg kan vi glömma direkt. Där är Carro en nybörjare och det har synts  i hennes tävlingar i sommar.

Hon kan möjligtvis få en fullträff som tar henne till final, men där är det roliga över mot specialisterna i grenen. Ska hon ta medalj i tresteg är det en process som kommer att ta några år.

Det är längd det handlar om.

Men resultaten i sommar talar inte för Carro. Hon är tolva i årsbästalistan i världen just nu, även om det är tätt mellan platserna.

Men det som oroar är nivån. Den har legat kring 6,50-6,60 i snitt och hennes längsta hopp i sommar kom under perfekta förhållanden i Istanbul i midsommarhelgen.

Hon träffade plankan med inte ens en milimeter kvar till plastelinan och hon hade en vind på 1,9 meter per sekund i ryggen, precis under tillåtna 2,0. Det gav ett hopp på 6,87. Det är inget som skrämmer konkurrenterna.

Det är en enorm skillnad mot sjukamperskan Carolina Klüft. Då var motståndarna slagna redan när de klev in på banan. Carro hade skaffat sig ett sådant mentalt övertag att hon inte kunde få stryk. I längd står enda hoppet till Carros mästerskapskvaliteter.

Att själva mästerskapet, publiken och stämningen ska få henne att lyfta den extra decimeter eller två som kommer att krävas för medalj.

Att tävlingsmänniskan Klüft ska göra hela skillnaden.

Men hur stor skillnad gör det? Och räcker det? Nej, jag tror inte det.

Hon skulle vara favorit i sjukampen

I sjukamp har hon alltid gjort sina bästa resultat i mästerskapen, men där handlar det om 7x allting.

Det gör att resultathöjningen sett större ut än den egentligen varit sett till de enskilda grenarna.

I längdmomentet satte Carro årsbästa både i VM i Helsingfors (6,87) och i VM i Osaka (6,85). Nu hade hon bara tre hopp på sig i sjukampens längdhopp, mot sex försök individuellt (förutsatt att hon går vidare bland de åtta bästa i en final).

Inför VM i Helsingfors hade hon gjort 6,79 inför VM och till och med 6,91 i ett medvindshopp. Innan VM i Osaka i fjol hade hon hoppat 6,84 i Lausanne tidigare på sommaren, centimetern från hennes resultat i VM. Nu måste hon höja sig betydligt mer om hon ska vara med och slåss om några medaljer.

Portugisiskan Naide Gomes utklassade Carro i DN-galan där hon vann på 7,04 och Gomes åkte sedan till Monaco och satte nytt världsårsbästa med 7,12. Portugisiskan har ungefär samma försprång på Carro, som Carro hade på konkurrenterna i sjukamp.

Det är den bistra verkligheten.

Jag tänker inte tjata om Carros sjukamp, men visst hade jag hellre sett henne inleda OS med att ta sitt andra raka OS-guld.

Det har nästan blivit en tradition och samtidigt lättat på trycket på alla andra svenskar eftersom sjukampen alltid inleder mästerskapen.

Det värsta är att hon skulle kunna ändra sig i morgon och ändå gå in och vara guldfavorit i Peking.

Men människor är olika och ingen är mer olik än Carolina Klüft.

Sveriges guldchanser minskade ytterligare när Ryska Olympiska Kommittén röstade in världsettan Andrej Silnov i OS-truppen.

Trots att Silnov bara var fyra i de ryska OS-uttagningarna i höjd blev röstsiffrorna 16–4.

Silnov som är den ende höjdhoppare i världen som har plusstatistik på Stefan Holm och som toppar världsstatistiken med ett hopp på 2.38.

– Nu har vi inget annat val än att ta OS-guld, sa Silnovs tränare Jevgenij Zagorulko efter beslutet.

Jojo.

ARTIKELN HANDLAR OM