Bedragarnas offer får 3,8 miljoner kr

avDavid Tanentsapf, Minimedia

SPORTBLADET

Svenska Spel kompenserar över 25 000 spelare efter robot-bedrägeriet

Svenska Spel betalar tillbaka pengarna till de spelare som drabbats av pokerbedragarna.

Sammanlagt 3,8 miljoner kommer att delas ut till drygt 25 300 spelare som identifierats som offer för poker-robotarna i bolagets interna utredning och de kommer att få tillbaka sina pengar redan i veckan.

– Vi vill visa att vi är ett sunt och säkert bolag, säger Lennart Käll, vd för Svenska Spel.

Foto: Svenska Spel
Lennart Käll, vd, Svenska Spel

Det var i februari i år som Svenska Spel fick tips från flera spelare som misstänkte att flera pokerkonton styrdes av så kallade poker-robotar, datorprogram som spelat mot sina motståndare enligt matematiska principer.

Svenska Spel stängde av 15 spelare och gjorde en polisanmälan och åklagaren för närvarande är sex personer misstänkta för grovt bedrägeribrott.

Men Svenska Spel har gjort en internutredning parallellt med åklagarens, en utredning som nu är klar.

"En bit över 5 000 kronor"

Och resultatet är att bolaget nu väljer att kompensera alla spelare för de förluster de gjort mot robotkontona. Sammanlagt ska 3,8 miljoner kronor betalas ut till drygt 25 300 spelare.

– Vi har gjort en rigorös undersökning av våra datorskript och kommit fram till att vi ska kompensera de kunder som drabbats. Sammanlagt rör det sig om något fler än 25 300 personer som kommer att få 3,8 miljoner kronor.

– Det blir ett snitt på ungefär 150 kronor per spelare. Men spelarna kommer att få tillbaka just den summan som de förlorat mot någon av de här 15 spelarna.  De flesta ligger i spannet 10 till 500 kronor, men vissa får en bit mer än 5 000 kronor. Samtidigt är det inte pengarna utan principen som är det viktigaste här. Vi vill visa att vi är ett sunt och säkert bolag, säger Svenska Spels vd Lennart Käll till Sportbladet Poker.

"Brister hos oss"

När får de drabbade spelarna tillbaka pengarna?

– Redan den här veckan. Det blir en midsommarpeng kan man säga. Men som sagt, det är egentligen inte pengarna som är det viktiga här. Vi vill att de drabbade spelarna ska tycka att vi är ett schyst bolag.

Enligt Lennart Käll har incidenten också inneburit att Svenska Spel sett över sina säkerhetsrutiner.

– Den interna utredningen har påvisat vissa brister hos oss. Och där har vi nu vidtagit åtgärder, både när det gäller medarbetare och rutiner. Det känner vi oss mycket tillfreds med, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker