”Jag har inte råd att chilla, då blir det spekulationer”

SPORTBLADET

Elisabeth Egnell om succéåret, EM – och att vara ihop med förbundskaptenen

1 av 16 | Foto: Elisabeth Egnell

SÖDERTÄLJE. Hon blev utsedd till ligans bästa spelare men funderade på att tacka nej till EM.

För Sportbladet berättar Elisabeth Egnell, 25, om mammarollen, prestationskraven – och relationen med förbundskaptenen Lasse Johansson.

– När vi är med laget saknar jag min pojkvän precis som alla andra, säger stjärnan.

Foto: Lasse Johansson.

När Sverige kvalade in till basket-EM förra sommaren satt Elisabeth Egnell på läktaren och såg på. Hon har tillhört landets bästa spelare länge men tog en timeout förra säsongen efter att ha fött dottern Rut.

Där och då visste hon inte om det skulle bli någon comeback.

– Jag tänkte att man kanske bara är mamma resten av livet. Men när man fick några månader att tänka kände jag att jag måste spela, jag är fortfarande basket, säger hon.

Efter flera år ute i Europa gjorde Egnell comeback i basketligan dam och Norrköping Dolphins. Säsongen kunde inte ha gått mycket bättre. Egnell snittade 19 poäng, vann SM-guld och utsågs till årets forward och MVP. Ändå var 25-åringen osäker på om hon ville slåss om en EM-plats.

– De var ju så jäkla bra förra året så jag kände: ”Vad har jag för rätt att komma in och röra om i det här laget?. Så jag har varit lite tveksam och avvaktande för att se vart man står. Jag är väl sådan som person som hellre känner av än kör över folk, säger hon och fortsätter:

– Sedan kände jag att den här tävlingsinstinkten kom tillbaka och det är klart att jag ska ha en plats. Därför känns det skönt att hela säsongen gått så bra. Det är alltid så att man vill visa för sig själv och för andra så att det inte blir spekulationer och så där, säger Egnell och syftar på relationen med förbundskaptenen Lasse Johansson.

”Folk tycker och tänker saker”

Lasse är pappa till Rut och paret ska gifta sig. Johansson har även varit Egnells coach under succésäsongen i Dolphins.

– Man måste vara himla tydlig med rollerna för att de inte ska bli spekulationer så det är nästan att man kompenserar åt andra hållet. Man kommer till en flygplats och det finns en ledig stol bredvid Lasse och så känner man att där kan jag ju inte sitta för vad ska folk tro då?

Är det någon som har ifrågasatt er relation?

– Nej, aldrig här. Sen är det ju folk som tycker och tänker saker på bloggar och forum. Men det viktiga är att ingen här tycker eller tänker något. Då skulle jag inte jag tycka att det var kul och behöva fundera på om man ska vara här. Tar det energi från laget är det ju fel. Men jag har ett ansvar att alltid se till att ge järnet. Jag har inte råd att komma hit och chilla en träning för då öppnar man upp för spekulationer.

Du känner att du har extra mycket att bevisa?

– Ja, lite så känner jag. Det är en utmaning att varje dag komma hit och ge hundra procent av sig själv för det måste jag göra.

Gör det dig bättre eller är det en börda?

– Jag tror att det gör mig bättre för jag har ju inte råd att tappa koncentration. Det jobbiga är ju att vi liksom träffar varandra varje dag men har en relation som egentligen inte är vår normala relation. När vi är på resor saknar jag min pojkvän som alla andra. Men nu är vi så vana så det är absolut inget problem.

Hyllar tvillingarna

Egnell vill ut i Europa igen. Men så länge det blir Eurocup-spel med Dolphins stannar Egnell i Sverige en säsong till. Men först ska hon och det svenska landslaget ta EM med storm.

– Det bästa med det här gänget, särskilt med twinsen (Frida och Elin Eldebrink), är att de är så hungriga på framgång och det smittar av sig på hela laget. Ingen kommer att tro att vi ska åka dit och njuta av att vara på EM. Alla kommer verkligen åka dit för att prestera och då kan vad som helst hända, avslutar hon.

Tre andra svenska sportprofiler som har förhållanden med sin tränare:

Foto: Emma Green Tregaro.

Emma Green Tregaro, 28

Höjdhopparen gifte sig med sin tränare Yannick Tregaro i mars 2011.

Ashley Key, 28

Elisabeth Egnells landslagskamrat är gift med sin klubblagstränare i Mark, Karin Inger Key .

Therese Alshammar, 35

Förhållandet med tränaren Johan Wallberg var länge hemligt, men blev offentligt tidigare i år. Härom veckan fick paret en son.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket