Motorsport

”Det är nu eller aldrig”

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

I morgon natt startar GP2 – & Erikssons jakt på F1-platsen

Efter fyra säsonger i GP2 vill Marcus Ericsson vidare.

Till F1.

– Det är sista chansen, nu eller aldrig, säger svensken som kör för mästarstallet.

Marcus Eriksson Ålder: 22. Stall: Senaste årens mästare DAMS. Aktuell: Kör femte GP2-säsongen, serien under F1. Premiär i morgon natt.

Inför varje säsong i GP2 har Marcus Ericsson pratat om att vinna, men under fyra säsonger har det bara blivit två segrar. Under hösten 2012 lyckades dock han och det dåvarande teamet iSport hitta formen och under de avslutande sju loppen var det ingen som tog fler poäng än svensken.

Det öppnade nya dörrar och i år kör han bil nummer ett.

I det stall som är regerande mästare – 2011 vann F1-föraren Romain Grosjean serien och förra året gjorde Davide Valsecchi samma sak.

– Jag ser bara positivt på det, jag har alla förutsättningar att lyckas. Det är mitt femte år i GP2 och det är sista chansen. Det är nu eller aldrig och jag ser det som en fantastisk chans som jag bara ska ta, säger 22-åringen från Kumla.

”Blandade känslor”

Sju av de förare som han har mött under sina år i GP2 kör i dag F1, men när det senast fanns med en svensk i formelsportens kungaserie hade Marcus Ericsson fortfarande blöjor.

Vägen dit är lång krokig och fylld av hinder, både sportsliga, psykiska och ekonomiska.

– Klart är det blandade känslor när jag kollar på F1-griden, där står mängder av förare som jag har kört mot. De är där och inte jag. Samtidigt är jag fortfarande ung, säger han och tittar ut mot start/målrakan på Circuit de Catalunya i Barcelona.

– Ändå är det positivt att jag har slagit de killarna, inte varje gång, men i alla fall någon gång Det är klart att jag vill vara en av dem, men samtidigt är det kul att se att folk får chansen. Att man kan gå från GP2 till F1. Det inspirerar.

Nyckeln: Vara jämn

Vad betyder stallbytet för dig?

– Jag är otroligt motiverad, jag har förberett mig bra både fysiskt och mentalt. Sedan hos DAMS så blir man mer förberedd även på den tekniska biten. Här är det långa möten, som förare är man involverad i allt. Tidigare har man kanske gått lite mer på känsla och när testdagen var över åkt till hotellet och tagit det lugnt. Här är det annorlunda, det känns som om det är ett litet F1-stall.

Det är också ett stall som vunnit GP2:e två senaste åren och båda mästarna arbetar nu för Lotus.

– Nyckeln till att ta titeln är att vara jämn, det har jag visat att jag kan vara, säger Ericsson.

– Nu ska jag visa att jag är en vinnare också.

Gp2-mästare som kör F1

Gp2-mästare som kör F1

År Mästare Nuvarande F1-stall

2005 Nico Rosberg Mercedes

2006 Lewis Hamilton Mercedes

2009 Nico Hülkenberg Sauber

2010 Pastor Maldonado Williams

2011 Romain Grosjean Lotus

2012 Davide Valsecchi Tredjeförare Lotus

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

GP2