Efter succén – i dag jagar han VM-guld

Publicerad:

SPORTBLADET

”Kessiakoff kan jämföras med Fåglum och Prim”

Svenskhopp Fredrik Kessiakoff har en fantastisk säsong bakom sig med etappsegrar och berga­tröja i touren. I dag gör han sen VM-debu
Foto: AP SCANPIX SWEDEN
Svenskhopp Fredrik Kessiakoff har en fantastisk säsong bakom sig med etappsegrar och berga­tröja i touren. I dag gör han sen VM-debu

OS-deltagare i mountainbike, en ”bergsget” i de stora tourerna och nu en tempoåkare av världsklass i de stora etapp­loppen.

Men när allkonstnären Fredrik Kessiakoff, 32, cyklar i väg i dagens VM-tempo är det faktiskt som debutant.

– Han är ett lite oskrivet kort, säger förbundskapten Glenn Magnusson.

Foto: AP SCANPIX SWEDEN
Kessiakoff tog över bergströjan i Tour de France ett tag i somras.

I dag avgörs VM-tempot i holländska Valkenburg. Normalt sett hade Pekingsilvermedaljören Gustav Larsson varit det stora, och enda, svenskhoppet.

Men Fredrik Kessiakoff har inte gjort en ”normal” säsong.

Den före detta mountainbike-åkaren har sedan 2009 satsat på en landsvägskarriär och har i vissa enskilda etapper visat potential. Men det är först i år det har hänt grejer, oväntade grejer.

”Nu är han stabil”

Tidigt i somras överraskade han cykel-Sverige med en temposeger i Schweiz runt, följde upp det med att köra i den prestigefyllda bergatröjan i Tour de France och avslutade sommarmånaderna med att vinna tempoetappen i Vuelta España.

Förbundskapten Glenn Magnusson, vad är det som hänt?

– Tidigare år har han gjort några resultat då och då, mer av en tillfällighet. Nu är han stabil och bestämmer när han ska vara i form och åka bra.

Vad har han för chanser i dagens VM-tempo?

– En jättesvår fråga. Fredrik gör faktiskt debut, han har aldrig kört ett tempo i VM eller OS, därför är det svårt att bedöma.

– Det är en sak att som i Vuelta España köra ett tempolopp efter elva dagar. Här är det en timmes jobb som alla förbereder sig för i flera veckor, säger förbundskaptenen som menar att Kessiakoff är den bästa cyklist Sverige fått fram på många långa år:

– Gösta Fåglum och Tommy Prim är namn som definitivt är jämförbara, men det är ju jättelängesen.

Utmana på tourerna

För att bli störst krävs att han utmanar i en Grand tour (Giro d’ Italia, Tour de france eller Vuelta España). Glenn Magnusson tror det kan hända snart.

– Ja, jag skulle inte bli förvånad, säger han.

Här är Glenn Magnussons tre favoriter i dagens lopp

Tony Martin, Tysk.

Alberto Contador, Spa.

Tejay van Garderen, USA.

Och Här är Kessiakoffs succésäsong

15 juni: Seger i etapp sju, tempoloppet, av Schweiz runt.

12 juli och framåt: Hade den rödprickiga bergatröjan i sju etapper av Tour de France.

29 augusti: Fredrik Kessiakoff vinner etapp 11, tempoloppet, i Vuelta España. Han slår bland annat spanske stjärnan Alberto Contador och OS-medaljören Chris Froome.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN