Rysare när Sverige föll i EM-premiären

SPORTBLADET

Förlorade mot Italien – med en poäng

Vannes/Stockholm. De svenska basketdamerna inledde EM med en förlust.
Nyckelmatchen mot Italien avgjordes i det absoluta slutskedet, efter att Frida Eldebrink, 25, missat ett straffkast med bara sekunder kvar.

– De borde ha dömt foul på Frida i sista sekunden. Det är klart vi borde haft foul där, säger tvillingsystern Elin till Sportbladet.

Det blev en rejäl rysare i EM-premiären mot Italien.

Sverige gjorde vad de kunde för att störa stornationen och såg ett tag ut att gå mot en dramatisk seger. Men i slutskedet av den fjärde quartern brände man flera viktiga lägen – samtidigt som Italiens stjärna Giorgia Sottana, 24, såg ut att avgöra för Italien.

Millimeter från kvittering

Sottana kunde punktera matchen när hon fick straff i slutsekunderna. Då brände den tidigare så säkra skytten båda – och istället blev situationen omvänd när Sverige, med två poängs underläge, fick chansen att utjämna med två egna straffkast.

Frida Eldebrink klev upp, satte första – men brände andra.

Med bara tre sekunder kvar fick hon ännu ett läge, men en italienska blockerade och domaren blåste av.

– Jag tycker att det är foul, men domaren tycker inte det. Det är inte så mycket man kan göra. Det var en solklar foul, säger hon till Sportbladet.

– Jag är jättebesviken, skitbesviken. Jag hade hoppats att vi skulle vinna den här matchen.

”Inte kört”

– Det är inte kört, vinner vi mot dem (Ryssland) är vi vidare. Det är bara att ladda om, fortsätter Frida Eldebrink.

Elin Eldebrink sågade insidespelarna.

– Insidetjejerna måste vilja och vara med från början. Våra tre största tjejer kan inte ta två foul var innan första perioden ens är över. Vi måste vara med från början så att alla kan vara med hela matchen, menar hon.

– Italien har gjort det svårt för oss. Vi fick ett avslut som gav oss chansen att vinna matchen. Vi hade bollen i Frida Eldebrinks händer, det vill vi ha. Även om vi inte vann så slutför vi matchen på ett ganska okej sätt. Vi förlorar den tidigare. Det har ingen betydelse för morgondagen, säger förbundskaptenen Lars Johansson till TV10.

■ ■ ■

Efter Sveriges förlust mot Italien i första matchen i damernas basket-EM möttes de andra två lagen i gruppen, Spanien och Ryssland.

Och det blev spansk seger med 77–72 (38–29). Mycket tack vare Alba Torrens, som satte 30 poäng.

Spanien vann de tre första perioderna. Ryssland forcerade på slutet, men kom inte närmare än två poängs underläge.

Ryssland, där Anna Petrakova blev bästa poängplockare (18 poäng) mot Spanien, är Sveriges motståndare i andra gruppspelsmatchen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket