Kritiken mot SVT – nu kan de straffas

Chefen: ”Det blev ett pressat läge”

SVT kritiseras av Arbetsmiljöverket.

Nu riskerar de att straffas.

”Vi tar det här på stort allvar”, säger Therese Östling Waller, HR-chef på SVT.

Det är inte bara de aktiva elitidrottarna som jobbar hårt under mästerskap.

Även de stora mediehusens utsända medarbetare får slita.

Ibland rejält.

Nu har SVT fått kritik från Arbetsmiljöverket, som vid en inspektion upptäckt att det funnits bristande arbetsmiljöförhållanden för tv-kanalens medarbetare.

I en rapport framkommer specifikt att SVT:s medarbetare under alpina VM i Åre, som gick av stapeln häromveckan, under en period fått ”arbeta långa pass, intensivt och under stark press samt att man haft bristande möjligheter till återhämtning”. Detta rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Arbetsmiljöverket ställer nu krav på SVT inför kommande mästerskap, allra närmast skidskytte-VM i Östersund som avgörs 7-17 mars.

Om SVT inte vidtar åtgärder riskerar de att straffas med böter.

”Gjort konsekvensanalys”

Sportbladet har varit i kontakt med Therese Östling Waller, HR-chef på SVT. Hon betonar att ärendet inte rör deras utsända journalister, utan medarbetare inom produktion och teknik.

Hur ser ni på Arbetsmiljöverkets synpunkter?

”Vi tar det på stort allvar. Inför starten av sändningarna i Åre fick vi inledningsvis oväntade tekniska problem. Det blev ett pressat läge där vi var beroende av ett mindre antal medarbetare med specialistkompetens. Vi åtgärdade situationen med att förstärka bemanningen”, skriver Östling Waller i ett mejl.

Har ni vidtagit några åtgärder till pågående skid-VM? Hur agerar ni inför stundande skidskytte-VM?

”Ärendet rör inte journalisterna inom sportredaktionen utan medarbetare inom produktion och teknik. Under pågående VM i Seefeld är vi inte host broadcast eller sänder på distans men inför VM i Östersund har vi gjort en extra risk- och konsekvensanalys.”

Hur ser ni på risken att drabbas av föreläggande eller förbud?

”Det varken kan eller vill vi spekulera kring i nuläget”, skriver Therese Östling Waller.

”Kavla upp ärmarna”

David Fjäll, som var en av SVT:s utsända reportrar under alpina VM i Åre, upplevde inga problem under mästerskapet.

”Åre VM var bra. Kul med Annas (Swenn-Larsson, reds.anm) silver men tyvärr var inte vädergudarna på rätt humör”, skriver han i ett mejl.

Förväntar ni er några åtgärder av er arbetsgivare, i så fall vilka?

”Nej, om man inte är beredd på att kavla upp ärmarna och ta jobbet har man inget på ett mästerskap att göra”, skriver Fjäll.

Johanna Ojala, expert under pågående skid-VM i Seefeld, upplever inte heller arbetsmiljön där som extra krävande.

– Jag upplever att det är luft, mer luft än vi hade i Falun till exempel. Men jag fungerar så att jag ser det som ett projektarbete och kliver in under de två veckor som det pågår och har fullt fokus.

Du känner inte att pressen är hård här?

– Det är inget som jag upplever, säger Ojala.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.