Uppmanar till time out

SPORTBLADET

Brottarklubb ställer krav på brottasbasen

Brottarbråket tog en ny riktning på onsdagen.

BK Snar, Ida-Theres Karlssons klubb, krävde då att Håkan Gustav, brottningsförbundets vice ordförande omedelbart ska ta timeout från sitt uppdrag.

– Det tänker jag inte göra, sade Gustav, när han via TT fick höra klubbens krav.

BK Snar, vars ordförande Jan Karlsson har undertecknat brevet, är hård i kritiken av Gustav.

– Han har skämt ut svensk brottning med sitt agerande och med sina uttalanden där han beskriver dem (Ida-Theres Karlsson och Helena Allandi) som monster, säger Jan Karlsson.

Brevet har skickats till bland annat Svenska Brottningsförbundets styrelse. Håkan Gustav hade på onsdagskvällen inte läst brevet och heller inte hört något om BK Snars krav på att han ska lämna sina uppdrag.

Beskedet fick han via TT.

– Jag har haft styrelsens uppdrag att handlägga det här ärendet och jag har i alla lägen redovisats styrelsens uppfattning, säger Gustav.

Har du aldrig agerat privat?

– Nej, säger Håkan Gustav.

Jan Karlsson, som skrivit brevet för klubbens räkning men som också är Ida-Theres Karlssons farbror, anser att Gustavs ”agerande i pressen och de konsekvenser det fått i form av förödande dålig publicitet för SBF (Svenska brottningsförbundet), dess styrelse samt brottningssporten som helhet, är näst intill katastrofala”.

Har folk ringt och skällt på dig för ditt agerande?

– Nej, säger Håkan Gustav. Däremot har jag fått mejl där man tackat mig för att jag varit klar i mina formuleringar.

Om du inte själv vill ta timeout, vad kan kritikerna göra då?

– Då får de kalla till extra årsmöte om de anser att det finns så allvarliga anklagelser att jag måste avgå.

Jan Karlsson i BK Snar tror att enda sättet att lösa problemen inom brottningen är just att flytta på Gustav som vice ordförande för förbundet.

– Det går inte annars. Jag tror inte att det tar slut med det här, det kommer hela tiden nya saker.

Vilken bild har det här gett av brottningen?

– Man klarar inte av att reda upp saker och ting över huvud taget, man diskuterar genom pressen – det här hade man kunnat sköta mycket bättre, det här har skötts amatörmässigt, säger Jan Karlsson.

Ida-Theres Karlsson och Helena Allandi var i våras avstängda sedan de nobbat en landslagsresa i sista stund. De har varit öppna i sin kritik mot förbundskaptenen Patrik Jansson. Nu senast var Karlsson och Allandi utestängda från landslaget medan förbundsstyrelsen grubblade över kritiska brev mot de båda VM-medaljörerna. Delar av styrelsen, Patrik Jansson samt Allandi och Ida-Theres Karlsson ska nu träffas i Lidköping den 11 november för att tala ut.

Förbundet har bland annat kritiserat brottartjejerna för att de har dålig social kompetens.

TT