Helenas superåk

SPORTBLADET

Landslagsryttaren kuskar land och rike runt: ”Jag gillar att sitta vid ratten”

1 av 3

Här är landslagsryttaren Helena Lundbäcks, 32, andra hem.

En 12-meters lägenhet på hjul.

– Jag har kört runt hela världen. Det är riktigt bekvämt, säger Lundbäck.

Livet som ryttare i världstoppen kan tyckas vara glamoröst. Säg det till Helena Lundbäck tuggar mil efter mil på Autobahn. Eller?

– Det är inte så farligt faktiskt. Det är ganska bekvämt. Jag har inget emot att sitta där vid ratten och filosofera, säger Lundbäck.

Det senaste halvåret har hon varit mycket hos tysken Ludvig Beerbaum. Då har lastbilen fungerat som lägenhet för Helena och hästskötaren Sandra Edenhall, 20. Tur då att den är komplett utrustad med kök, badrum och TV.

– Men vi borde ha Nobels fredspris för att vi lyckats hålla sams därinne, haha.

”Pappa fick skäll”

Lastbilskörkort tog hon som 20-åring och samma år körde hon för första gången ensam. Till en tävling i Polen, med fyra hästar och en 14-årig hästskötare.

– Pappa (gamla landslagsryttaren Hans Lundbäck) fick lite skäll för att det var oansvarigt att släppa iväg mig så där.

Har det hänt något roligt under dina resor?

– Ja, under den där Polenresan. Det var ju lite besvärligt med gränserna på den tiden. Jag satte på mig min kortaste kjol och djup urringning och kom över gränsen snabbare än någon, haha.

Vad får du för reaktioner från andra ”truckers”?

– De flesta har väl vant sig. Fast det är klart att ibland, på bensinmackar, är det folk som undrar. Men för det mesta är det lugnt, säger Lundbäck.

Har ni varit med i några olyckor?

– En gång bara faktiskt. På Autobahn, det var en som svängde in framför oss innan han kommit förbi, men då var det inte jag som körde.

Lastbilen från Polenresan blev i somras utbytt mot en betydligt fräschare. Skönt, men samtidigt sorgligt.

– Jag var lite kär i ”gamla Bettan”. Den hade sina skavanker, man var tvungen att stryka den lite medhårs. Men jag hade lärt mig knepen.

Ensam i bilen

Det låter som att du blivit lite mekaniker på kuppen?

– Lite koll på läget har man ju...

I dagarna har hon åkt ner till italienske pojkvännen Roberto Cristofoletti, också hoppryttare, i Tyskland för att fira jul och nyår. I mellandagarna ska hon tävla i belgiska Mechelen.

Resan ner var hennes första ensam i den nya lastbilen.

– Pappa ville inte riktigt släppa iväg mig själv. Han har ringt flera gånger och kollat läget. Jag har inte vågat säga att den läcker olja. Jag måste kolla upp det, skrattar Helena Lundbäck.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport