Att göka eller inte göka – den ständiga frågan

SPORTBLADET

Ska fotbollsspelare få fira jul?

Kan skidåkare ta en barrunda? Bör man pippa före match? Frågor som ständigt tycks lika aktuella.

Foto: succésex Ricky Bruch har berättat att han älskade före ett världsrekord i diskus.

Schalke 04 är vidare i Champions League. Trots – eller tack vare – att man slängde ut Krstajic och Rakitic från truppen efter att de varit ute på nattklubb. ”Helt oacceptabelt”, sa tränaren Mirko Slomka och sände hem spelarna.

Men även de norske kan festa till det, kvällen före tävling. Skiddrottningen Vibeke Skofterud valde att vara drottning också i baren, inför stafetten i Davos. Att det inte märktes i spåret har inte hindrat debattens svallvågor från att gå höga i vinglasen under veckan. Inte blev de mindre av att gamle svenske skidkungen Wassberg lade sig i med det lugna konstaterandet:

– Det var mer avslappnat förr, det kan bli lite för seriöst i dag.

Kanske har Wassberg rätt, kanske blir en elitidrottare bättre om han eller hon också hinner vara människa mellan varven. Eller så har han fel. För i det nostalgiska ”förr i tiden” var också nivån en annan, idrottsvärlden en annan, pengarna och kraven helt andra.

Ska träna och vara tysta

Det märks på veckans andra debatt, på samma tema, om de stackars Premier League-spelarna som inte får julledigt. Newcastles spelare beklagade sig bittert över att de inte får vara fria i mellandagarna. När vi debatterade ämnet i Canal Plus i söndags plingade sms och mejl in och säg så här: en förkrossande majoritet tycker att Big Sams pojkar med sina svindlande års-

löner ska träna, spela och vara tysta.

Den fråga som är allra mest återkommande kring elitidrottare och deras privatliv, det är ändå den om sexlivet. Att göka eller inte göka – det är frågan. Ämnet har även utretts medicinskt, vid diverse tillfällen av olika mer – eller mindre – seriösa forskare. Allt utan att någon blivit så mycket klokare.

Olika ledare har olika filosofi när det gäller extra träningspass i bädden. Svaren är lika många som frågorna. Är det skillnad mellan olika sporter? Olika ställningar rentav? Mellan män och kvinnor?

”Fötterna kändes stumma”

En forskare lade fram teorin att män blir för utmattade av sex före match, men att det kan ladda kvinnorna. Vi minns väl Fredrik Ljungbergs klassiska:

”Visst har det hänt att jag haft sex före en match. Men då har mina fötter känts stumma sen”.

Forskare vid italienska L’Aquila-universitet hävdar dock att sex före tävling är bra då det höjer nivån av det manliga hormonet testosteron. Pelé har förklarat att inte heller han tror på sexförbud:

”Sex är bra. Vi hade massvis av flickor under VM i Sverige. Men det går åt många timmar sömn, även för att ragga upp dem”.

Ricky Bruch har också berättat att han satte sitt världsrekord i diskus 1974 efter att han ”älskat bara ett par timmar tidigare”.

I Uganda gick man däremot så långt att fotbollsförbundet bad även domarna att låta bli att mysa till det före match, allt för att inte ”slösa med krafterna”.

Debatten fortsätter – och lär göra det länge till.

ARTIKELN HANDLAR OM