Obol begärs i konkurs

SPORTBLADET

Besked på hemsidan i dag

Den tidigare stora svenska sponsorjätten Obol är begärd i konkurs.

På Obols hemsida hänvisas alla kunder till en kanadensisk kapitalförvaltare.

På det som tidigare var Obol Investments hemsida på internet är från och med i dag all tidigare information och kontaktuppgifter, bland annat till kontoret i Örebro, borttagen.

Istället finns ett kortfattat meddelande på engelska: ”Obol Investment Concept is declared in liquidation”.

Det kan tolkas som att Obol är begärt i konkurs eller att företaget är, som de själva tidigare uppgivit, under avveckling.

Men nu hänvisar man också alla kunder till att kontakta kanadensiska kapitalförvaltaren Dundee Securities Corporation i Toronto för ytterligare information.

När Sportbladet kontaktar Dundee Securities hänvisar växeln till en av medarbetarna, Shawn McGranton, som dock inte svarar i sin telefon.

Sportbladet har tidigare avslöjat att sex spelare i Luleå Hockey begärt att få tillbaka sju miljoner kronor av deras pensionsavsättningar som placerats i Obol.

Även statliga Längmanska fonden försöker få tillbaka investerat kapital i mångmiljonklassen. Dessutom har ytterligare idrottsmän och privatpersoner begärt att få tillbaka sina investeringar.

Obol är huvudsponsor för svenska herrligan i basket och har även varit huvudsponsor för Plannja Basket, Norrköping Dolphins och Luleå Hockey.

Huvudmännen bakom Obol, Bo Johansson och Jan Saradlic, dök i fredags inte upp på ett möte som svenska Finansinspektionen kallat till. Inte heller har Obol eller deras nya ombud, Stephan Pleijel, ännu svarat skriftligen på de frågor som ställts av Finansinspektionen.

Parallellt med Finansinspektionens utredning granskar också ekobrottsmyndigheten Obol för att se om det finns misstankar om brott och om man ska inleda en förundersökning.

Beskedet under måndagen om Obol Investment Concepts konkurs eller avveckling påverkar inte granskningen hos EBM.

– Företrädarna för Obol har tidigare sagt att de ska avveckla verksamheten. Då är det här beskedet på hemsidan naturligt. Enligt uppgifter som jag fått från brittiska Jungfruöarna (där Obol är registrerat) så ska man göra på det här sättet, säger Staffan Granerfeldt, åklagare på ekobrottsmyndigheten.

Vad säger du till oroliga investerare som är rädda att de förlorat sina investerade pengar?

– Ingen har kontaktat mig. Det är över huvud taget väldigt svårt att få kontakt med personer som placerat hos Obol. Det är inte heller brottsligt att inte kunna betala ut pengar, säger Staffan Granerfeldt.

Granerfeldt kan inte uppge när han beräknar vara färdig med sin granskning och redo för att fatta beslut om eventuell förundersökning mot Obol.

I fredags avslöjade också Svt:s Nordnytt att Jan Saradlic två dagar före jul skrev över den villa, som han tidigare i höstas köpt för elva miljoner kronor, på sin hustru

Michael Wagner